Dezbatere pe tema Statutului personalului din transportul public urban și metropolitan

Dezbatere pe tema Statutului personalului din transportul public urban și metropolitan

Deputatul USR Dan Rădulescu a organizat și moderat, săptămâna aceasta, în cadrul grupului parlamentar USR, o dezbatere pe tema statutului personalului din transportul public regulat urban si metropolitan, cu scopul de a identifica cele mai relevante soluții pentru îmbunătățirea actualului cadru legislativ care reglementează condițiile de muncă și statutul personalului din transportul public urban.

Alături de parlamentarii USR Ramona Dinu, Mihai Botez, Cristian Seidler și Bogdan Rodeanu, au participat la dezbatere 50 de reprezentanți ai sindicatelor din Vrancea, Prahova, Sibiu, Argeș, Brașov, Galați, Constanța, Vaslui, Craiova și Târgu-Jiu, precum și președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Concluziile dezbaterii vor fi agregate într-un Statut al personalului din transportul public urban și metropolitan, pe care deputatul USR Dan Rădulescu îl va introduce în circuitul legislativ.

Studiile medicale confirmă faptul că reflexele şi simțurile se pierd odată cu îmbătrânirea, iar șofatul la bătrânețe este riscant. Promovarea sănătății în sectorul transportului public urban și metropolitan necesită o abordare globală. Orice inițiativă ar trebui să ia în considerare factorii de risc pentru sănătatea și pentru securitatea conducătorilor auto angajați în acest sector.

În acest context, dar și în urma discuțiilor purtate, a rezultat nevoia de reglementare a motivelor medicale pentru reducerea vârstei de pensionare, de o revizuire a Legii dialogului social și de un studiu comparativ, pentru a observa modul în care alte state tratează problema.

Este cunoscut faptul că șoferii de autobuz, de troleibuz și vatmanii din sectorul transportului public urban și metropolitan sunt expuși la numeroși factori de risc pentru sănătatea și securitatea angajatului, iar înrăutățirea stării de sănătate a șoferilor poate avea efecte ireversibile pentru cetățenii care utilizează mijloacele de transport în comun.

De la dialogul constructiv, politicos și extrem de necesar au lipsit însă reprezentanții ministerelor vizate, care nu au transmis motivele ce i-au determinat să nu onoreze invitația.