Stop etnobotanicelor! Proiectul USR care incriminează produsele etnobotanice și salvează viețile tinerilor a fost adoptat

Stop etnobotanicelor! Proiectul USR care incriminează produsele etnobotanice și salvează viețile tinerilor a fost adoptat

Cu unanimitate de voturi, Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul USR destinat prevenirii și combaterii fenomenului etnobotanicelor.

Proiectul, inițiat de deputatul USR Lavinia Cosma, își propune să contribuie la salvarea unor vieți în condițiile în care traficul și consumul de etnobotanice și de droguri ia amploare pe zi ce trece, iar cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii.

Astăzi, am reușit un vot pentru sănătatea și viitorul copiilor noștri. Inițiativa își propune să rezolve o problemă pe care o avem în școlile românești. În ziua de astăzi, aproape în fiecare școală găsim consum de etnobotanice, iar copiii le spun ’droguri legale’ pentru că, până astăzi, așa au și fost. Din păcate, aceste substanțe psihoactive ‘prăjesc‘ mintea copiilor noștri. Trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne proteja copiii. Dacă nu ne protejăm copiii și nu facem totul pentru ca ei să crească sănătoși, ce ne rămâne de făcut ca țară?”, declară deputatul USR Lavinia Cosma.

România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe. Avem nevoie să-i recuperăm pe acești tineri, prin construirea unui sistem de reabilitare, astfel încât să nu rămână fără sprijin și marginalizați.

De asemenea, avem nevoie de un program real de prevenție, de conștientizare a efectelor nocive ale acestor substanțe psihoactive.

Proiectul, care a primit avize favorabile de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ, modifică și completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

De asemenea, proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Majorarea pedepselor este prevăzută și pentru introducerea sau scoaterea din țară, importul ori exportul de droguri de risc, precum și pentru persoanele care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege.