Deputatul Cristina Iurișniți, discuție cu ministrul Educației pe tema bugetului pe 2020 și a proiectelor USR

Deputatul Cristina Iurișniți, discuție cu ministrul Educației pe tema bugetului pe 2020 și a proiectelor USR

Deputatul USR Cristina Iurișniți a avut, în cursul zilei de marți, o întâlnire cu ministrul Educației, Monica Anisie, în cursul căreia s-au discutat bugetul Educației pe 2020, soluții pentru atragerea tinerilor profesori în zona rurală și susținerea pentru proiectele USR.

Deputatul USR Cristina Iurișniți i-a adus în atenție ministrului Monica Anisie câteva investiții absolut necesare care trebuie finanțate prin bugetul pe 2020: profesionalizarea cadrelor didactice, extinderea programului „Masa caldă în școli”, astfel încât să fie derulat în 100 de unități de învățământ, și infrastructura școlară.

Campania ‘Nicio școală fără apă și canalizare‘ trebuie să continue pentru cele 1.500 de școli rămase cu infrastructura Evului Mediu”, declară deputatul USR.

Discuția pe tema bugetului Educației pe 2020 a luat în calcul și un proiect PSD dezbătut în Comisia pentru învățământ, proiect considerat un atac populist la buget.

Singurul plus din proiect ține de gratuitatea formării profesionale pentru cadrele didactice. Minusurile sunt însă multiple: indemnizația de instalare de trei salarii medii brute pe economie nu va atrage profesorii tineri la țară, iar abandonul școlar nu va scădea. De asemenea, nici șase salarii medii bonus pentru 30 de ani vechime nu creează decât o discriminare între diferitele categorii sociale. Pensiile și bonusurile speciale fără merit trebuie să dispară! În schimb, trebuie să plătim foarte bine profesorii buni pentru ca această profesie să devină atractivă”, mai susține deputatul Cristina Iurișniți.

Deputatul USR consideră că o soluție pentru atragerea tinerilor profesori în zona rurală o constituie implementarea unui program național de tipul „Titularizarea la țară”, în cadrul căruia pot fi puse la dispoziția tinerilor profesori facilități fiscale la creditele pentru o locuință. De asemenea, primarii pot atrage profesorii în localitatea lor dacă aceasta are infrastructură, dacă școala unde vor preda va avea cel puțin apă și canalizare și dacă li se va deconta necondiționat naveta.

În cadrul discuției cu ministrul Monica Anisie, deputatul USR a obținut angajamentul Ministerului Educației de a aviza pozitiv cele două inițiative legislative depuse pe final de sesiune parlamentară, inițiative elaborate după consultări cu mediul de afaceri și cu reprezentanți ai sistemului de învățământ.

Cele două inițiative vizează:

1. Zero taxe pe profitul reinvestit al agenților economici în instruirea practică și în bursele din învățământul profesional dual, precum și grupe reduse pentru a încuraja învățământul profesional dual și la nivelul micilor antreprenori, ateliere, societăți comerciale, întreprinderi mici și mijlocii.

2. Majorarea numărului de psihologi, consilieri școlari în unitățile de învățământ, astfel încât să revină un consilier școlar la 600 de elevi, respectiv la 300 de preșcolari, începând cu anul școlar 2021-2022.