USR majorează bugetul pentru medicamente

USR majorează bugetul pentru medicamente

Un punct important din programul USR pentru Sănătate a fost votat azi în Comisia pentru Buget Finanțe a Camerei Deputaților, la propunerea deputatei USR Cosette Chichirău.

Cosette Chichirău a susținut indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației, amendament admis de majoritatea parlamentarilor din Comisie. „Este o victorie a USR care a susținut timp de trei ani în Parlament drepturile pacienților din România. Am fost ca picătura chinezească și până la urmă am reușit să creștem bugetul pentru medicamente. Sper ca legea să treacă de votul final al Camerei Deputaților”, a declarat Cosette Chichirău.

Amendamentul a fost depus la o lege pentru reducerea taxei de clawback pentru medicamentele generice, adică acele medicamente ce reproduc moleculele inovative și pot fi fabricate de orice companie, inclusiv din România, după expirarea patentului deținut de compania care a inventat medicamentul. În prezent taxa pentru medicamentele inovative și cele generice este identică, iar industria medicamentelor generice a cerut o diferențiere pe care și USR a prevăzut-o în programul de guvernare pentru Sănătate.

Deputații USR din Comisia Buget Finanțe Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au susținut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice care ajută și pacienții, ce vor beneficia de medicamente mai ieftine, și industria farmaceutică din România, inclusiv Antibiotice Iași, în condițiile în care primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente, după cifra de afaceri, reprezintă doar 12,5% din vânzările totale de medicamente din România.