Soluțiile USR pentru a repara dezastrul după OUG114, prezentate premierului Ludovic Orban

Vice-președinții USR, Stelian Ion, Cristina Prună și Claudiu Năsui au avut, vineri, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban la Guvern. Discuțiile au vizat proiectul de abrogare a OUG 114 și soluțiile USR pentru a repara efectele acestei ordonanțe nocive în justiție, energie și sistemul de pensii.

Deputatul Stelian Ion i-a cerut premierului să reintroducă în legislație prevederea scoasă prin OUG 114 ca banii obținuți din vânzarea bunurilor confiscate să fie folosiți pentru proiecte de prevenire a criminalității, astfel încât România să respecte directiva Parlamentului European din 2014.

“I-am cerut premierului Orban, și dumnealui a acceptat, ca banii obţinuţi din vânzarea bunurilor confiscate să fie folosiţi pentru prevenirea criminalităţii, pentru asistarea victimelor infracțiunilor, pentru educație juridică și pentru alte asemenea proiecte de interes public. Adică reintroducerea în legislație a unui articol în acest sens, abrogat de Teodorovici și Dăncilă, prin calamitatea numită OUG 114/2018. Cum prevenirea infracţionalităţii şi preocuparea pentru victime au fost ultimele griji ale PSD, partidul lui Dragnea, de departe fruntaş la numărul de penali, a căutat să folosească banii respectivi după bunul plac. Asta deşi există chiar o directivă a Parlamentului European și a Consiliului, 2014/42/UE, care spune că bunurile confiscate trebuie utilizate în interes public sau pentru obiective de natură socială”, a declarat deputatul Stelian Ion, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban.

USR a prezentat și soluții pentru efectele nocive produse de OUG114 în sectorul energetic. Astfel, deputata Cristina Prună a susținut că este necesar să ne aliniem cu legislația europeană și să revenim la situația de dinainte de OUG114, adică să liberalizăm piața de energie electrică și gaze naturale la producător. De asemenea, a propus și măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili pentru plata facturilor la energie și gaze naturale.

“S-a discutat o dereglementare a prețului la energie electrică care să aibă loc până la finalului anului 2020 și dereglementarea prețului la producția de gaze naturale care să aibă loc la 1 iulie 2020. USR a adus în discuție că această dereglementare a prețului la producție trebuie să fie însoțită de măsuri pentru consumatorii vulnerabili, adică pentru acea categorie socială care nu-și poate plăti prețul la energie și gaze naturale. Pentru acești oameni va fi gândită o schemă de subvenționare. Ca soluție, am discutat utilizarea taxei de 2%, care fusese aplicată pe cifra de afaceri companiilor din energie, pentru a finanța programele de sprijin ale consumatorilor vulnerabili, dar și alte surse bugetare din taxarea veniturilor suplimentare ale producătorilor de gaze naturale”, a transmis deputatul Cristina Prună.

De asemenea, deputatul Claudiu Năsui i-a propus premierului Orban soluții pentru creșterea contribuțiilor la pilonul II de pensii, printr-o recalculare a comisioanelor.

“În ceea ce privește pilonul II de pensii, am propus ca acel comision de 1%, din care jumătate merge la Casa Națională de Pensii și jumătate la administratorii de fonduri, să fie redus la 0,6% astfel încât 0,4% să rămână în conturile contribuabililor. Deci contribuția românilor să crească automat din scăderea comisionului. Doar 0,1% să rămână la Casa de Pensii și 0,5% să meargă la administratorii de fonduri. De asemenea, am propus, în plus, ca acele costuri de transfer bancar să fie în sarcina administratorilor. Pe scurt, comisioane mai mici, contribuții mai mari. Adică mai mulți bani pentru fiecare român”, a conchis deputatul Claudiu Năsui.