Românii din Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru Brexit

Românii din Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru Brexit

      Premierul Boris Johnson și Partidul Conservator au câștigat categoric alegerile parlamentare anticipate de ieri, 12 decembrie 2019, ceea ce înseamnă că viitorul cabinet de miniștri va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cât mai repede, și în orice condiții. Parlamentarul de diaspora Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie să fie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo și asupra celor care intenționează să emigreze în UK.

       Garantarea drepturilor românilor din Marea Britanie nu înseamnă doar posibilitatea de a face cerere pentru rezidenţă de exemplu, ci și informarea despre pașii necesari, și sprijinul practic pentru a face toate procedurile accesibile pentru cetăţenii români care rămân după Brexit. Altfel mulţi riscă o situaţie legală precară, care va avea repercusiuni asupra condiţiilor de muncă și trai.

       “Reiterez că cea mai bună atitudine a românilor din UK față de rezultatul alegerilor anticipate parlamentare și Brexit este să continue să APLICE pentru a obține noul tip de rezidență – settled status – http://bit.do/fkDNV. Acest lucru ne-a fost transmis și în mai 2019, la ultima vizită în Marea Britanie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, când ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai instituţiilor centrale britanice, parlamentari britanici și ONG-uri. Ca și până acum, USR va fi aproape de românii din Marea Britanie.” – a transmis deputatul USR Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

          Din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetățenii europeni pot solicita noul statut de ședere:

👉 SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetățenilor din UE în vederea obținerii noului statut de ședere în UK – http://bit.do/fkDNV (aici puteți aplica online pentru obținerea noului statut de ședere în UK).

GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetățenii UE care solicită noul statut de ședere/rezidență pe teritoriul UK – https://bit.ly/2JNfJCz și

Vă recomandăm să vă pregătiți documentele și să faceți aplicația CÂT MAI CURÂND POSIBIL. Termenul limită de depunere a cererilor va fi:

30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau

31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).

Vom continua să urmărim îndeaproape negocierile care au loc atât pe teritoriul britanic, cât și în plan european în ceea ce privește Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetățenilor români din Marea Britanie care sunt direct afectați de această problematică. Îi invit pe toți cei care au nelămuriri specifice despre această chestiune să ne scrie la [email protected] sau să trimită email la [email protected] (un membru al echipei Ambasadei României la Londra va încerca să răspundă solicitării dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil).” – a conchis deputatul USR Daniel Popescu.