Senatorii PSD au votat împotriva propunerii USR de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție

Senatorii PSD au votat împotriva propunerii USR de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție

Senatul a respins propunerea semnată de mai mulți parlamentari USR privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, din cei 73 de senatori prezenți, 27 de senatori au votat pentru desființarea SIIJ, 42 împotrivă și 4 s-au abținut.


Adrian Wiener, liderul grupului USR din Senat: ”Secția Specială este un instrument politic în mâna PSD și cerbicia cu care senatorii PSD apără SIIJ demonstrează importanța acestui instrument de intimidare a tuturor magistraților care îndrăznesc să cerceteze fapte de corupție sau să condamne politicieni acuzați de fapte de corupție. Secția specială s-a aflat în centrul tuturor încercărilor de a pune frână luptei împotriva corupției, fapt sancționat și de instituții internaționale precum Comisia Europeană, Comisia de la Veneția sau GRECO.”


Înființarea secției a fost îndelung criticată de societatea civilă și sistemul judiciar, precum și de Comisia Europeană (a se vedea Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV din 13.11.2018), Grupul de State Împotriva Corupției (a se vedea Raportul ad-hoc privind România, adoptat de GRECO la cea de-a 79-a Reuniune Plenară, la Strasbourg, 19-23 Martie 2018) și Comisia de la Veneția (a se vedea Avizul nr. 924/2018, adoptat la cea de-a 116-a Reuniune Plenara, la Strasbourg, 20 octombrie 2018).


În esență, criticile instituțiilor internaționale s-au referit la inexistența unor motive care să justifice inființarea acesteia, la impactul general asupra independenței judecătorilor și procurorilor, precum și asupra încrederii cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, asupra justiției din România. Desființarea SIIJ a fost solicitată inclusiv de magistrați, peste 330 de instanțe și parchete au votat, cerând desființara sa, iar 2.000 de judecatori si procurori au semnat în același sens.