Desființarea pensiilor speciale, amânată prin votul PSD și PNL după luna februarie 2020

Uniunea Salvați România consideră că amânarea votului pentru desființarea pensiilor speciale este o nouă țeapă dată românilor care așteaptă de ani de zile un sistem de pensii echitabil. Proiectul USR de desființare a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea altor două trebuia să primească raport astăzi în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, comisie în care proiectul este blocat de mai bine de un an și jumătate. După ore întregi de dezbateri generale, la propunerea președintelui Comisiei, Adrian Solomon (PSD), și cu votul deputaților PSD și PNL, proiectul a fost însă amânat pentru sesiunea următoare. Adică, după 1 februarie 2020. Adevărul este că USR este singurul partid care își dorește cu adevărat rezolvarea inechității teribile între românii care își primesc pensiile pe principiul contributivității și cei care primesc pensii speciale.

PSD a găsit un pretext pentru a propune amânarea acestei legi pentru că, de fapt, își dorește păstrarea pensiilor speciale. Am solicitat membrilor Comisiei de Muncă să adoptăm măcar abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, cele care ar urma să intre în vigoare anul viitor. Nici măcar această solicitare nu a fost luată în calcul. Concluzia dezbaterilor de astăzi este următoarea: PSD nu vrea abrogarea pensiilor speciale, ba dorește chiar să le mențină pentru că în ultimii trei ani, așa cum știm cu toții, a introdus, fie prin intermediul legilor dezbătute în Paralment, fie prin Codul Administrativ, noi categorii de beneficiari, și a extins sistemul pensiilor speciale”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

În ultimele zile, reprezentanți ai PNL au pus și ei pe agenda publică subiecte precum desființarea pensiilor speciale și interdicția de a cumula pensia cu salariul de la stat.

USR are depuse deja proiecte de lege pe aceste teme de mai bine de doi ani, proiecte care ar putea fi susținute și aprobate dacă se dorește cu adevărat rezolvarea inechităților dintre pensionari.

În septembrie 2017, deputatul USR Cristian Seidler a inițiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16321) pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. În aceeași lună, propunerea, susținută de toți parlamentarii USR, a fost trimisă de Birourile Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților la Comisia comună privind Statutul deputaților și al senatorilor, cu termen pentru depunerea raportului 22 septembrie 2017. Termenul nu a fost respectat și raportul nu a fost întocmit nici până în ziua de azi.

În octombrie 2017, deputații USR Cristina Prună, Cristian Seidler și Claudiu Năsui au inițiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16972) prin care sunt desființate șapte categorii de pensii speciale – pentru parlamentari, funcționari parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor – și sunt plafonate alte două categorii – pensii militare și pensiile magistraților. USR a optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curții Constituționale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuși militarii și faptul că pensii ocupaționale similare există în alte țări membre NATO. Proiectul de lege, susținut de toți parlamentarii USR, a fost respins de Senat prin votul majorității controlate de PSD și se află, din martie 2018, în dezbaterea Camerei Deputaților. Comisia de muncă trebuia să întocmească raportul până pe 19 aprilie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Și nu se va întâmpla prea curând, după cum s-a văzut în ședința de astăzi.

Tot în octombrie 2017, deputații USR Cristian Seidler, Silviu Dehelean și Stelian Ion și senatorul USR George Dircă au inițiat un proiect de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16511) astfel încât cumulul pensie-salariu la stat să fie permis doar în anumite condiții. Concret, potrivit propunerii USR, pensiile publice ar putea fi cumulate cu salariul primit de la o instituție publică, regie autonomă, companie națională și societate comercială la care statul este acționar majoritar sau integral doar dacă nivelul pensiei nu depășește cu 50% nivelul câștigului salarial mediu brut, iar nivelul venitului net rezultatul după cumul nu depășește dublul câștigului salarial mediu brut aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul de lege a fost, de asemenea, respins de Senat, iar din martie 2018 este blocat tot în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

USR s-a luptat, încă de la început, pentru eliminarea inechităților create de pensiile speciale și va continua să facă asta, indiferent de câte piedici vor fi ridicate în Parlament.