Soluțiile USR la criza din spitalele de psihiatrie din țară

Soluțiile USR la criza din spitalele de psihiatrie din țară

Uniunea Salvați România semnalează că ultimul raport al Avocatului Poporului arată dezastrul din spitalele de psihiatrie din țară: pacienții dorm pe bucăți de burete în loc de pernă, femeile și bărbații împart aceleași toalete, le lipsesc medicamente și personal medical este insuficient în comparație cu numărul pacienților.

USR transmite că problemele din spitale sunt grave, dar vedem și o indiferență a celor care conduc ministerul Sănătății față de pacienții români. Și nu e o problemă de bani, fonduri există, doar că nu sunt alocați acolo unde trebuie. România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, când vine vorba despre banii alocați sănătății, media europeană este de 10% din PIB, țara noastră alocă puțin peste 5%.

“Deși sănătatea mintală reprezintă o prioritate la nivel european, decidenții din România nu au făcut mai nimic pentru soarta semenilor noștri vulnerabili. Aceștia sunt “depozitați” în condiții insalubre. Infrastructura de sănătate mintală este precară: supra-aglomerare, personal insuficient – situație compensată prin recurgerea la imobilizări excesive și necorespunzătoare, condiții precare de igienă, proceduri de supraveghere și de intervenție în criză inadecvat aplicate. Sistemele rezidenţiale nespitaliceşti sunt rareori utilizate pentru ameliorarea sănătăţii mintale a pacienţilor. Nici vorbă de spații personalizate, de separare pe sexe, de standarde minimale măcar ale condițiilor hoteliere. Recentul raport al Avocatului Poporului radiografiază această realitate crudă din spatele zidurilor, de cele mai multe ori scorojite.

Bineînțeles că dincolo de investiții semnificative în infrastructura de sănătate mintală va trebui luat în discuție un proces amplu și susținut de dezinstituționalizare. Statul doar depozitează acești oameni, iată chiar în condiții insalubre și degradante.”, transmite senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de Sănătate.

Dacă ne uităm la cifrele efective, vedem că în anul 2018, ministerul Sănătății, condus de Sorina Pintea la acea vreme, nu a cheltuit nici măcar banii alocați, din cei aproape 9 miliarde de lei au fost cheltuiți puțin peste 5 miliarde. De ce? Din ignoranță față de sistemul de sănătate, pentru că nu le pasă de soarta celor vulnerabili. Că doar am văzut de-a lungul timpului cum politicienii se tratează în spitale private ori în afara țării. 

În fața acestei realități din spitalele de psihiatrie, USR propune: 

• Depolitizarea, profesionalizarea și dinamizarea activității Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, autoritate autonomă, aflată sub control parlamentar.

• Construirea unor sisteme rezidenţiale nespitalicești, de tip locuință protejată, finanţate din fonduri locale, care să faciliteze utilizarea serviciilor de psihoterapie de grup.

• Integrarea progresivă și asistată a pacienţilor în comunitate. 

• Stimularea pe cât posibil a încadrării în muncă a pacienţilor cu obstacole psihice.

• Facilitarea autonomiei și independenței, atât cât o permite starea clinică; tranziția dinspre tutelă spre decizie asistată pentru ca acești oameni să se bucure de exercitarea drepturilor fundamentale.

Raportul realizat de Avocatului Poporului despre situația spitalelor de psihiatrie din țară, aici: bit.ly/2Rlr5js