Senatorul Vlad Alexandrescu, întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe tema copiilor instituționalizați

Senatorul Vlad Alexandrescu, întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe tema copiilor instituționalizați

Senatorul USR Vlad Alexandrescu s-a întâlnit, pe 4 decembrie, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre situația copiilor instituționalizați, ca urmare a demersurilor sale în acest sens dar și a Memorandumului trimis de societatea civilă prin care se cer măsuri concrete de protejare a copiilor.

În discuția cu Prim-ministrul, senatorul USR a atras atenția, în special, asupra fenomenului psihiatrizării prin care mii de copii sunt ținuți în mod abuziv sub medicație, distrugându-le dezvoltarea intelectuală și emoțională, dar și asupra abuzurilor fizice și psihice făcute de foarte multe ori tocmai de personalul care ar trebui să îi îngrijească. 

“Am primit asigurarea că Guvernul a început să ia măsuri în această direcție. Că va investiga și va combate abuzurile din centre și fenomenul psihiatrizării. Și, cel mai important și concret, că va permite vizitele inopinate în centre ale organizațiilor non-guvernamentale active în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și copiilor din sistemul de protecție. Am speranța că aceste acțiuni se vor materializa în ameliorarea condițiilor în care trăiesc acești copii și că dorința de reformă va rezista presiunii politice și administrative exercitate de o parte din oamenii din sistem.”, transmite senatorul USR Vlad Alexandrescu.

De asemenea, în perioada următoare, senatorul USR va cere audierea președintelui Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, instituție ce se află în subordinea Senatului, pentru a da socoteală despre demersurile făcute în protejarea copiilor instituționalizați. 

Memorandumul poate fi citi aici: tinyurl.com/uf2ezdq