Summit-ul NATO întărește Alianța, dar lasă flancul estic în incertitudine

Summit-ul NATO întărește Alianța, dar lasă flancul estic în incertitudine

USR salută declarația care a încheiat summit-ul NATO desfășurat la Londra, remarcând mesajul puternic pentru întărirea și continuitatea Alianței Nord-Atlantice, precum și pentru apărarea principiilor Alianței, în primul rând întărirea principiului apărării colective care stă la baza Articolului 5, dar și în ce privește democrația și statul de drept.

În egală măsură, apreciem angajamentul pentru extinderea NATO începând cu iminenta aderare a Macedoniei de Nord, dar și mesajele mult mai clare cu privire la catalogarea acțiunilor Federației Ruse ca amenințare la securitatea euro-atlantică.

”Summit-ul de la Londra arată că NATO are potențialul de a merge mai departe întărită și mai articulată, cu un mesaj mult mai clar în ce privește amenințările cu care ne confruntăm și cu o susținere a extinderii NATO de care aveam nevoie. Catalogarea acțiunilor agresive ale Federației Ruse ca amenințare la adresa securității Euro-Atlantice e un pas important și de care aveam nevoie de mult timp la nivelul Alianței, la fel cum este și recunoașterea provocărilor aduse de politica Chinei pe plan internațional. Ceea ce lipsește, însă, este un mesaj puternic de întărire a flancului estic și care să pună accent pe întărirea securității în regiunea Mării Negre. E un mesaj de care România avea și are nevoie, la fel cum aveam nevoie să vorbim mai mult de inițiativele regionale sub egida sau complementare cu NATO în care suntem implicați”, a transmis Dan Barna, președintele USR.

USR consideră că SUA și NATO trebuie să vadă că România este un aliat activ care știe să și ofere nu doar să primească și care este pregătit să redevină polul principal de stabilitate, predictibilitate și încredere în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Avem nevoie în continuare să respectăm țintele asumate în ce privește bugetul pe apărare dar mai ales să demarăm urgent o campanie de modernizare și înzestrare a armatei române în paralel cu programe de pregătire în tandem cu aliații noștri, precum și de o continuă dezvoltare a inițiativelor regionale sub umbrela NATO.