Deputatul USR Daniel Popescu: Închideți Groapa de Gunoi din Pasul Mestecăniș și opriți otrăvirea localnicilor, turiștilor și mediului!

Deputatul sucevean Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Comisiei pentru agricultură și silvicultură, a cerut din nou în plenul parlamentului oprirea proiectului gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Deputatul USR a mai condamnat faptul că anunțul privind semnarea recepției finale a Gropii de Gunoi, a fost făcut chiar de Ziua Bucovinei, în ședința Consiliului Județean din data de 28 noiembrie 2019. Proiectul Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniș este probabil cel mai aberant și contestat proiect de acest tip dintr-un stat membru al UE.

“Solicit în numele tuturor celor care luptă de peste 10 ani împotriva acestui proiect aberant, în numele colegilor din USR, să nu fim otrăviți de Consiliul Județean Suceava cu substanțele cancerigene, toxice și zoaiele ce vor rezulta din deșeurile depozitate la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Mai cerem Consiliului Județean să își asume acest proiect înainte ca imaginile cu muntele de gunoi din inima naturii, prin care trece și drumul european E576, vor face înconjurul Europei. Cine va mai veni în Bucovina să se trateze de boli sau să se relaxeze în stațiunile montane? Cine se va expune riscului de contaminare cu substanțe cancerigene din gropa de gunoi, substanțe care vor ajunge în aer, apă și produsele din carne, lapte, legume sau fructe de pădure din zonă? Cine se va mai caza la pensiunile și gospodăriile din regiune?” – a declarat deputatul USR Daniel Popescu.

Conform studiului de fezabilitate și opiniilor specialiștilor în domeniu, deșeurile ce vor fi depozitate în groapa de gunoi vor crește riscul de contaminare cu substanțe cancerigene a populației, apelor, pajiștilor, animalelor sălbatice și domestice, mierii de albine, a produselor de origine animală – carnea, laptele și produsele din lapte – și vegetală – ciuperci și fructe de pădure sau legume. Această bombă ecologică poate distruge șansele locuitorilor să își câștige traiul din agroturism, apicultură și creșterea animalelor.

Comunitatea locală și toți cei care au luptat împotriva acestui proiect își păstrează încrederea în justiție, în instanțele de judecată și în Direcția Națională Anticorupție, că vor constata lungul șir de ilegalități, minciuni, abuzuri și fraude ale Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Pojorâta și autorităților publice responsabile cu avizarea proiectului.

Mai solicităm să nu cheltuiți sute de mii de lei din banii sucevenilor pe firme private de avocatură care luptă împotriva voinței unei comunități care a fost de la bun început împotriva acestei bombe ecologice. În al 13-lea an de luptă a comunității locale împotriva gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, mai fac un apel la toți cei implicați de la început sau pe parcurs în oprirea gropii de gunoi, să continuăm demersurile pe toate căile legale – inclusiv proteste – pentru a dezvălui falsurile pe care a fost construit acest proiect.” – a conchis deputatul USR Daniel Popescu.

În al 101-lea an de la Unirea Bucovinei cu Țara Mamă, avem speranța că gestul disprețuitor al Consiliului Județean Suceava îi va întări pe toți cei care cred că lupta noastră trebuie să meargă mai departe.