Deputatul USR Tudor Pop: Dacă MS nu ia urgent măsuri, România pierde peste 76 milioane de euro pentru sistemul național de transfuzii

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, cere Ministerului Sănătății să ia, de urgență, măsurile necesare pentru ca România să nu piardă peste 76 milioane de euro, bani care pot fi alocați de Comisia Europeană pentru reorganizarea și consolidarea sistemului național de transfuzii.

În România, la ora actuală, normele de siguranță și bunele practici privind testarea sângelui nu sunt la nivelul standardelor europene. Cu excepția centrului de transfuzie al armatei, România nu are niciun centru de transfuzie la zi cu normele și standardele prinse în directivele europene.

O soluție pentru îmbunătățirea situației ar constitui-o luarea a peste 76 milioane de euro de la Comisia Europeană, demers demarat în iunie 2019, dar stopat de actualul ministru al Sănătății, Victor Costache.

Angajarea sumei menționate presupune trei faze. În cadrul fazei I, MS a pus în dezbatere publică, pe 12 iunie 2019, o ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Dacă ar fi fost adoptată, ordonanța ar fi reprezentat baza legislativă pentru faza I, dar și un răspuns la reglementările europene.

În momentul în care se dă acest OUG, se face planul de reorganizare a sistemului de transfuzii și se dă o hotărâre de Guvern de adoptare a planului. De ce e foarte important tot acest lanț scurt, dar vital de decizii?

1) Ne scapă de o posibilă procedură de infringement luată în calcul de CE pentru neimplementarea măsurilor de siguranță și a standardelor privind transfuzia.

2) Ne permite să întrăm în faza a II și a III – a proiectului.

În faza a II-a, Ministerul Sănătății ar primi 26 milioane de euro pentru dezvoltarea capacității IT din domeniu și pentru pregătirea personalului medical, a unei curricule pentru educația personalului medical, șamd.

În faza a III-a, Ministerul Sănătății ar primi 50 de milioane de euro pentru construirea sau renovarea a opt centre regionale și 33 de centre județene de transfuzie, cât și pentru achiziționarea de echipamente”, explică deputatul USR Tudor Pop.

Din motive neexplicate, proiectul de OUG a fost retras după instalarea ministrului Victor Costache, alături de alte 27 de acte normative. Odată cu această decizie, România s-a întors în 2016 pe tema organizării activității de transfuzie sanguină.

Săptămâna viitoare, se decide la Bruxelles către ce țări și căror aplicații se vor aloca banii. Sunt 600 de aplicații și statul român, prin ministrul Sănătății, Victor Costache, lipsește din această conversație, cel puțin la nivel public. Comisia Europeană are nevoie de o simplă asumare din partea Ministerului Sănătății și a statului român pe acest proiect de aproximativ 77 milioane de euro pentru a merge mai departe. Un simplu ‘Da, vrem banii aștia, suntem gata să-i investim în sănătatea românilor’. Retragerea OUG-ului în locul promovării lui imediate, lipsa totală de comunicare publică pe subiect, lipsa de interes privind reorganizarea în sistem public pe bani europeni ridică, însă, semne foarte mari de întrebare. Mai avem o săptămână la dispoziție să se clarifice toate aceste lucruri. Aștept răspunsul domnului Victor Costache pe această temă de importanță națională”, mai declară deputatul Tudor Pop.