Dan Barna: Timpul pentru a schimba legea electorală, tot mai scurt. Fac apel la toate partidele parlamentare să arate că nu se tem de proprii alegători

Dan Barna: Timpul pentru a schimba legea electorală, tot mai scurt. Fac apel la toate partidele parlamentare să arate că nu se tem de proprii alegători

Uniunea Salvați România critică decizia, de astăzi, a liderilor PSD, UDMR și ai minorităților naționale care s-au opus propunerii de includere a proiectului USR pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru a fi votat.

“Timpul pentru a schimba legea electorală este din ce în ce mai scurt și fac apel la toate partidele parlamentare să arate că nu se tem de proprii alegători și că nu le e frică de o competiție reală și normală într-un regim democratic. Dezastrul curent din administrația Bucureștiului ne e martor cu privire la ce poate produce actualul sistem”, transmite Dan Barna, președintele USR. 

Uniunea Salvați România transmite că schimbarea legii electorale, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, este o condiție esențială pentru a întări democrația acolo unde contează cel mai mult – la nivel local.

Considerăm că actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporește neîncrederea în sistemul electoral și favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezența la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.

La începutul lunii mai 2019, USR a depus un proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul mai așteaptă doar raportul de la Comisia Juridică pentru a primi votul final. Inițiatorii proiectului sunt deputatul USR Tudor Benga și senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi.