Scrisori deschise adresate președintelui Klaus Iohannis pe teme de mediu

Scrisori deschise adresate președintelui Klaus Iohannis pe teme de mediu

Senatorul USR Allen Coliban, membru al Comisiei pentru Mediu din Senat, i-a adresat președintelui Klaus Iohannis două scrisori deschise, pe tema poluării aerului, respectiv a tăierilor ilegale de păduri, ambele fiind considerate riscuri la siguranța națională.

În prima scrisoare, plecând de la realitatea că tăierile ilegale reprezintă un risc din perspectivă de sănătate, de mediu, economică, energetică și de dezvoltare durabilă și că se impune o gestiune judicioasă a pădurilor României, senatorul USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis:

1. Să constate importanța subiectului tăierilor ilegale din pădurile României și a impactului acestor fapte.

2. Să supună discuției și analizei CSAT aceste aspecte și să includă lupta împotriva tăierilor ilegale în cadrul următoarei Strategii Naționale de Apărare a Țării (2020-2024).

3. Să supună discuției CSAT subiectul Inventarul Forestier Național (IFN) și să analizeze opțiunea de a prelua instituția IFN în subordinea CSAT. 

4. Să analizeze în cadrul CSAT oportunitatea semnării unor protocoale de colaborare între instituțiile statului în scopul îmbunătățirii mijloacelor actuale de luptă împotriva tăierilor ilegale de pădure.

5. Să analizeze în cadrul CSAT și împreună cu instituțiile abilitate situația curentă a SUMAL, stadiul realizării acestuia de către STS, întârzierile induse de către Ministerul Apelor și Pădurilor și toți ceilalți factori care au contribuit la înregistrarea unui regres în lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, în intervalul 2016-2019.

În a doua scrisoare, referitoare la poluarea aerului, senatorul USR Allen Coliban îi solicită președintelui Klaus Iohannis să pună această problemă, de urgență, în discuția CSAT și să aibă în vedere includerea poluării aerului pe lista amenințărilor la securitatea națională a României. Totodată, senatorul îi cere președintelui să se implice direct în adoptarea unui plan de măsuri concrete care să ducă la îmbunătățirea situației.

Solicitarea se întemeiază pe faptul că poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23.000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică, iar costurile anuale generate la bugetul sănătății în România de bolile provocate de poluarea aerului se ridică la 1,12 miliarde Euro.

Scrisorile integrale adresate președintelui Klaus Iohannis: