USR acuză Poliția și pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor de favorizarea tâlharilor care distrug pădurile României

USR acuză Poliția și pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor de favorizarea tâlharilor care distrug pădurile României

Senatorul USR Mihai Goțiu a depus, în această săptămână, o interpelare oficială, prin care solicită o anchetă a Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției cu privire la modul în care inspectori ai IPJ Vâlcea au obstrucționat controalele legate de tăierile ilegale de păduri de pe Valea Topologului.

Mihai Goțiu arată că în cadrul IPJ Vâlcea lucrează un polițist condamnat penal definitiv pentru ucidere din culpă, ai cărui părinți administrează o firmă implicată în tăieri ilegale, respectiv pădurile din care s-a tăiat ilegal.

De asemenea, senatorul USR îl acuză pe ministrul PSD demis al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, că a emis un ordin „cu dedicație” prin care Gărzile Forestiere au fost lăsate fără posibilitatea de a mai putea cere retragerea atestatelor firmelor care distrug pădurile.

Cum să nu prindă curaj hoții de lemne, cum să nu asistăm la tragedii în pădurile României, cu pădurari împușcați și bătuți, când autoritățile publice, în frunte cu Poliția, sunt complici ai tâlharilor, iar ministrul Mediului protejează firmele acestora?”, întreabă Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.

Senatorul USR a detaliat situația: „Am depus o nouă interpelare, în cazul devastării pădurilor de pe Valea Topologului, adresată Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), prin care am solicitat să fie anchetat de urgență refuzul angajaților Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea de a participa la controalele efectuate de Garda de Mediu și Garda Forestieră în zonă. Coincidență (sau nu?), în cadrul IPJ Vâlcea lucrează un ofițer (condamnat penal pentru ucidere din culpă, cu suspendare!), ai cărui părinți sunt: mama – administrator și proprietar al unei firme care a exploatat ilegal pe Valea Topologului, iar tatăl – administrator al pădurilor furate!

Totul s-a întâmplat la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august, când, în urma sesizărilor pe care le-am făcut publice, s-a demarat un control pe Valea Topologului. Potrivit Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „Scutul Pădurii”, pe lângă Garda Forestieră și Garda de Mediu, ar fi trebuit să participe și inspectori ai IPJ Vâlcea. Ei bine, în prima zi a controlului, polițiștii au refuzat să participe. În urma informărilor la nivel de ministere, IGPR le-a transmit celor de la Vâlcea să-și trimită angajații pe teren. De voie, de nevoie, s-au prezentat inspectorii Răzvan Moțoc și Costin Cernătescu. Aceștia au refuzat, însă, să semneze procesele verbale și rapoartele întocmite de către inspectorii Gărzii de Mediu și ai Gărzii Forestiere!

Cei doi ofițerii IJP Vâlcea, d-nul Cătălin Nicușor Dănălache (condamnat penal, în anul 2015, pentru ucidere din culpă, la trei ani de închisoare cu suspendare), este fiul patroanei firmei Raluxia Impex SRL, Maria Dănălache, respectiv al administratorului Obștii Scara Mâzgavului. Așa cum se arată în concluziile raportului Corpului de control, care mi-au fost trimise, Raluxia Impex SRL a fost sancționată pentru tăieri de arbori fără drept, tocmai în pădurile Obștii Scara Mâzgavului, pentru aceste fapte fiind deschis și un dosar de cercetare penală. Aștept să aflu care a fost motivația colegilor penalului Dănălache pentru a obstrucționa controlul legat de tăierile ilegale de păduri de pe Valea Topologului”.

Mihai Goțiu a mai arătat că și deciziile luate de ministrul demis al Apelor și Pădurilor Ioan Deneș sunt tot de favorizare a firmelor care distrug pădurile. „Cu ocazia controalelor de pe Valea Topologului, am fost revoltat de faptul că Garda Forestieră nu a solicitat retragerea atestatului firmei care a tăiat ilegal și a distrus pădurea în zonă. Cu surprindere am aflat că domnul ministru Ioan Deneș a semnat un ordin, în noiembrie 2018, prin care Garda Forestieră a fost lăsată fără această atribuție!

Mai exact, e vorba de Regulamentul din 21 noiembrie 2018, adoptat prin ordin de ministru, prin care posibilitatea retragerii atestatelor în urma rapoartelor de control, a tăierilor ilegale și a distrugerilor de păduri a fost anulată! Practic, Gărzile Forestiere au fost lăsate de d-nul ministru, fără principala armă și sancțiune împotriva firmelor care distrug păduri! Iar acest lucru s-a întâmplat la scurt timp, după ce tot pentru tăieri ilegale de arbori de pe Valea Topologului, s-a solicitat retragerea atestatului unei firme de exploatere! Singurul mod prin care o firmă care distruge pădure își poate pierde atestatul e prin hotărâre judecătorească definitivă, adică la doi-trei ani de la constatarea distrugerii, perioadă în care poate să taie ilegal în continuare. Iar după un an, firma se poate re-atesta! Cum ar veni, singura sancțiune ar fi… un an de concediu”.

În condițiile în care Poliția obstrucționează anchetele pe teren și în care ministrul Apelor și Pădurilor apară firmele care distrug pădurea, ne mirăm că hoții de păduri împușcă pădurari, amenință și lovesc funcționari și inspectori care își fac datoria? Ne mirăm că pădurile României dispar fără ca cineva să răspundă?”, arată Mihai Goțiu.

Senatorul USR a mai adăugat că pregătește și o sesizare penală în acest caz.