Propunerea USR de rezolvare a crizei examenului de rezidențiat, adoptată de Senat

Propunerea USR de rezolvare a crizei examenului de rezidențiat, adoptată de Senat

Propunerea USR de rezolvare a crizei examenului de rezidențiat pentru medici a fost aprobată în Senat. Prin urmare, pentru anul 2019, va fi exceptată semnătura Ministrului Educației de pe metodologia de organizare a examenului de rezidențiat.

Mă bucur că propunerile noastre au fost acceptate și că examenul de rezidențiat poate fi acum organizat. Aceasta este o mică victorie împotriva folosirii birocrației pentru politizarea unei situații pe spatele tinerilor medici. Pe de altă parte, criza de medici specialiști din România este una mult mai gravă și ține de lipsa încrederii tinerilor că vor putea fi medici buni în România, mulți dintre ei căutându-și desăvârșirea profesională în străinătate. Nu este vorba numai de bani, nu este vorba numai de recunoașterea socială a importanței muncii medicilor, ci este vorba de a face din România un loc în care medicul este respectat atât la spital cât și în afara lui”, spune senatorul USR Adrian Wiener.

Modificarea adusă Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și funcționarea rezidențiatului:

„(1) Pentru anul 2019, prin derogare de la art. 2 alin. (3), art. 3 alin. (1), art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (3), art. 10 alin. (2) și (3), art. 15 alin. (8), art. 181 alin. (1) și art. 19 alin. (2), concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

(2) Pentru anul 2019, prin derogare de la art. 3 alin. (2), concursul național prevăzut la art. 3 alin. (1) se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie.

(3) Ordinul prevăzut la alin. (1), respectiv acordul prevăzut la alin. (2), sunt opozabile Ministerului Educației Naționale, în baza art. 8 alin. (1)”.

Examenul de rezidenţiat se des­făşoară în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Concursul se va desfăşura după aceeaşi metodologie, sub formă de test grilă cu 200 de întrebări pe durata a patru ore.