Un guvern minoritar PNL nu va avea susținerea parlamentară necesară reformelor de care România are nevoie

Cea mai recentă dovadă a fost furnizată, astăzi, de PSD 1, PSD 2 (adică Pro România), UDMR și minoritățile naționale, care au făcut astfel încât trei proiecte esențiale pentru democrație și bunul mers al țării să nu fie introduse pe ordinea de zi a plenului în vederea adoptării.

În discuțiile cu PNL, USR a cerut, ca o dovadă că există majoritatea parlamentară care să susțină un nou guvern și reformele necesare, adoptarea rapidă a trei proiecte de lege: inițiativa „Fără penali în funcții publice”, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu.

Dacă ar fi existat voință politică și dorință reală de reformă, toate aceste proiecte ar fi putut fi adoptate în doar câteva zile, adică până la votul de învestire a Guvernului Orban.

În ședința de azi a Comitetului liderilor de la Camera Deputaților, USR a solicitat ca aceste proiecte să fie puse pe ordinea de zi a plenului spre a fi votate. În cazul inițiativei „Fără penali în funcții publice”, PSD și Pro România s-au abținut, iar UDMR a lipsit, suficient cât să nu fie aprobată solicitarea. În cazul primarilor în două tururi și a abrogării recursului compensatoriu, tabăra susținătorilor s-a subțiat și mai tare, în condițiile în care minoritățile naționale au preferat să nu voteze.

Votul de azi reprezintă doar cea mai recentă dovadă că nu există în actualul Parlament o majoritate favorabilă reformării României. O altă dovadă a fost săptămâna trecută în Senat, când proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins în prima Cameră sesizată, după un vot UDMR alături de PSD și pe fondul unui absenteism masiv în rândul reprezentanților PNL, ALDE și Pro România.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă prima condiție din cele patru enunțate de Alianța USR PLUS pentru a acorda votul de învestitură Guvernului Orban. Este prima pentru că e esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și pentru recuperarea democrației la nivel local.

Votarea inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” este importantă, în egală măsură, pentru că este susținută, prin semnătură, de peste 1 milion de români și a primit și avizul favorabil al Curții Constituționale. De la începutul lunii mai, inițiativa zace însă în sertarele Comisiei juridice de la Camera Deputaților pentru că așa vor PSD și aliații săi, de ieri și de azi.

Nu în ultimul rând, pentru USR este importantă abrogarea Legii recursului compensatoriu, lege care a permis eliberarea înainte de termen a aproape 21.000 de condamnați. Mulți dintre ei, închiși pentru fapte comise cu violență, au recidivat: 70 de omoruri, 49 de violuri, 6 fapte de agresiune sexuală care implică minori, 369 de tâlhării și 4 ucideri din culpă.

USR nu a solicitat poziții sau funcții, nici alte beneficii. USR a solicitat modificări de legislație astfel încât să avem cu toții dovada că lucrurile merg într-o direcție bună pentru România. Celelalte partide au altă agendă însă!