Tinerii medici, blocați de PSD să susțină examenul de rezidențiat

Senatorul USR Adrian Wiener a încercat să rezolve criza examenului de rezidențiat care afectează aproape 5.000 de tineri medici printr-un amendament simplu la legea rezidențiatului, dar a fost blocat de PSD. Tinerii medici sunt sacrificați de PSD în virtutea campaniei pentru prezidențiale.

Plenul Senatului a avut pe ordinea de zi o propunere legislativă de modificare și completare a Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. Chiar dacă proiectul nu viza metodologia de concurs, senatorul USR Adrian Wiener a formulat un amendament de natură să rezolve blocajul de la examenul de rezidențiat.

Concret, amendamentul viza art. 3 al OG 18/2009 în sensul eliminării semnăturii ministrului Educației de pe ordinul care aprobă metodologia de concurs.

Dacă ar fi fost adoptat amendamentul și ar fi existat voința politică pentru ca modificarea să treacă rapid și de Camera Deputaților, s-ar putea organiza în scurt timp examenul de rezidențiat, examen blocat din cauza faptului că nu există un ministru interimar al Educației care să semneze metodologia de concurs, așa cum prevede forma în vigoare a legii.

Lupta electorală pentru prezidențiale face victime colaterale. Peste 5.000 de tineri absolvenți de medicină nu vor putea susține examenul de rezidențiat, poate cel mai important examen din viața lor, examenul care le setează coordonatele carierei de medic – specialitatea și centrul de pregătire în rezidențiat. Luni, exista șansa ca această situație dramatică să fie rezolvată. Pregătisem un amendament simplu la legea rezidențiatului, care ar fi exceptat semnătura ministrului educației de pe ordinul de ministru și ar fi deblocat situația. Întâmplător, legea rezidențiatului se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului cu niște modificări care nu vizau metodologia de concurs. Era momentul optim ca situația să se rezolve. Vorbisem cu președintele Senatului să accepte depunerea amendamentului în plen, cu UDMR cu PNL și, crezusem eu, și cu PSD. Surpriză, însă, Florian Bodog cere întoarcerea în comisie a legii și prelungirea cu încă două săptămâni a ‘dezbaterilor’. Tinerii medici, cu nervii întinși la maximum, care se pregătesc câte 8-10 ore pe zi pentru examen stau înfrânți de sistem și așteaptă neputincioși. Spitalele nu vor avea rezidenții de anul I din ianuarie”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener.

Senatorul USR, care este și liderul grupului USR din Senat, va încerca și la următoarea ședință de plen să propună introducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a OG 18/2009, astfel încât amendamentul formulat să poată fi dezbătut și votat.

USR solicită PSD să susțină modificarea și să nu-i folosească pe tinerii medici ca „material electoral”.