Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să piardă teren

Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să piardă teren

Alegerile locale din Ungaria s-au încheiat cu victoria opoziției în Budapesta și în mai multe orașe importante, marcând o scădere a partidului Fidesz, exponent al naționalismului, care domină politica din țara vecină de mulți ani. USR consideră că înfrângerea lui Viktor Orban în marile orașe reprezintă un reviriment al edificiului european într-unul din cele mai puternice fiefuri ale anti-europenismului din ultimii ani.

Rezultatele alegerilor din Ungaria oferă exact infuzia de pro-europenism de care aveam atâta nevoie. Este un semn de sănătate a democrației într-un stat vecin și membru al Uniunii Europene. Așa cum s-a văzut și în România, discursul naționalist exacerbat și direcția promovată de anumiți lideri politici de îndepărtare a statului lor de valorile europene este întâmpinat de forța rezistenței acestor valori la nivelul societății. Este un moment al revenirii democrației pe principii europene solide care să pună bazele viitorului politic în Europa. Exact lucrul pentru care mă voi lupta în calitate de președinte al României. În egală măsură, și în Ungaria, ca și în România, alegerile locale se desfășoară într-un singur tur de scrutin. Chiar dacă alegerile din Ungaria arată că se poate, impactul ar fi fost altul cu alegeri în două tururi. Este o anomalie care trebuie reparată. Alegerile pentru primărie în două tururi de scrutin este o măsură democratică obligatorie”, a declarat Dan Barna, președintele USR și candidatul USR PLUS pentru funcția de președinte al României.

Uniunea Salvați România remarcă rolul jucat de partenerii noștri de la Momentum, un partid apropiat de valorile promovate de noi și membru în ALDE Europe și RenewEurope, în rezultatul înregistrat ieri. USR salută, totodată, creșterea Momentum după rezultatul bun pe care l-a avut la europarlamentare.

USR urmărește cu atenție, în continuare, evenimentele electorale care se desfășoară la nivelul întregii Uniuni Europene și salută exercițiile democratice care duc la solidificarea proiectului european în rândul statelor membre.