USR solicită Ministerului Sănătății să îmbunătățească procedura de autorizare a medicilor din Republica Moldova

USR solicită Ministerului Sănătății să îmbunătățească procedura de autorizare a medicilor din Republica Moldova

În contextul primirii mai multor sesizări din partea unor medici specialiști din Republica Moldova, USR, prin vocea deputatului USR Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită Ministerului Sănătății să îmbunătățească procedura soluționării dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova.

Procedura greoaie de soluționare a dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova a fost semnalată de către medicii basarabeni la biroul parlamentar al deputatului USR Daniel Popescu. Mulți dintre medicii moldoveni care își doresc să se angajeze au deja oferte de angajare de la spitalele din România, dețin și cetățenie română, dar întâmpină greutăți pe parcursul procesului de obținere a dreptului de exercitare a practicii medicale pe teritoriul țării noastre.

“Potrivit prevederilor legale în vigoare, cererea de recunoaştere a titlului de medic specialist ar trebui soluţionată în maximum 90 de zile de la data înregistrării dosarului complet la Ministerul Sănătăţii. În realitate, unii medici aplicanți așteaptă o soluție de aproape 1 an. Este regretabil faptul că procedura de autorizare a medicilor specialiști din Moldova are un randament atât de scăzut, în condițiile în care nevoia de medici specialiști în spitalele românești este foarte mare.”, a declarat deputatul Daniel Popescu

“Doar la nivelul județului Suceava, gradul mediu de ocupare cu medici este de 65%. De exemplu, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, gradul de ocupare este de 64% (!), la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc de 54% (!). Spitalul Orășenesc Gura Humorului este într-o situație și mai gravă – cu 48% grad de ocupare (!), iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajunge doar la 41% (!). Ca atare, solicit Guvernului, prin Ministerul Sănătății, să ia măsuri concrete de dinamizare și eficientizare a acestei proceduri (de exemplu, prin simplificări birocratice și prin suplimentarea cu personal), pentru a permite celor dornici să lucreze în România să facă acest lucru în cel mai scurt timp, cu respectarea criteriilor legale și profesionale.”, a continuat deputatul USR Daniel Popescu.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în ceea ce privește numărul și stadiul soluționării cererilor de practică a medicilor străini, sunt în curs de evaluare 174 de dosare. Din totalul solicitărilor, au primit avizul Colegiului Medicilor din România un număr de 6 dosare, pentru care s-au întocmit documentele de recunoaștere. Această cifră se explică prin faptul că procedura de recunoaștere este una deosebit de complexă.

În opinia deputatului USR, pe lângă dinamizarea și eficientizarea procedurii de autorizare a medicilor moldoveni, Guvernul ar trebui să adopte și să implementeze mult mai multe măsuri în vederea reducerii deficitul de personal calificat din sistemul românesc de sănătate. Dată fiind gravitatea problemei, Ministerul Sănătății ar trebui să încurajeze întoarcerea acasă a specialiștilor români care lucrează peste hotare, precum și atragerea în țara noastră de absolvenți de medicină străini – în special din Republica Moldova – dar dornici să lucreze în România.

În plus, este binecunoscut faptul că universitățile de medicină românești pregătesc anual foarte mulți studenți străini, care au ales să studieze în țara noastră datorită prestigiului și calității învățământului din aceste instituții de învățământ. Pe acest fond favorabil, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, ar trebui să construiască și să implementeze o serie de facilități menite să-i încurajeze pe proaspeții absolvenți străini de medicină să rămână în România pentru a profesa.