USR nu va participa la aniversarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

USR nu va participa la aniversarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Uniunea Salvați România, prin reprezentantul său la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), deputatul Iulian Bulai, se alătură parlamentarilor din Țările Baltice, Ucraina și Georgia și boicotează sesiunea aniversară a APCE care are loc în această seară la Strasbourg.

Încă de la fondarea sa, acum 70 de ani, APCE a avut drept misiune și s-a afirmat drept apărătoare a statului de drept, a democrației și drepturilor omului pe continentul european și în lume. Reprimirea recentă, din iunie 2019, a Rusiei ca membru cu drepturile depline în APCE, după excluderea ei ca urmare a invadării Crimeei, este, din punctul nostru de vedere, o încălcare a principiilor fundamentale ale Adunării și o pată pe istoria ei de șapte decenii.

Chiar și după reacceptarea în APCE, Rusia a continuat să încalce statul de drept, drepturile omului și suveranitatea altor state: a ținut „alegeri locale” în teritoriul ocupat al Crimeei și la Sevastopol, a susținut „alegeri prezidențiale”, sub control propriu, în teritoriul ocupat al Abhaziei (Georgia) și a intervenit în forță împotriva protestatarilor pașnici din Rusia, care cereau alegeri municipale libere.

USR rămâne fidel rezoluției APCE prin care a fost condamnată invadarea Ucrainei și atrage atenția că, prin nesancționarea definitivă a Rusiei, APCE riscă să aducă o atingere ireversibilă propriei reputații, misiunii pentru care a fost fondată și valorilor care o ghidează.

„Armata a 14-a e în continuare pe Nistru, la o aruncătură de băț de România. Sunt zeci de mii de cetățeni moldoveni sub papucul și în raza armelor Moscovei, care a transformat Transnistria într-un paradis fiscal rusesc. Rusia pune la cale asasinate politice și ține închiși prizonieri politici, pe care eventual îi folosește drept monedă de schimb, așa cum s-a întâmplat recent cu Ucraina. Soldații ruși ocupă și acum Crimeea și Estul Ucrainei. Rusia e, în prezent, o amenințare pentru pacea din Europa, pentru drepturile și siguranța europenilor, și nu putem închide ochii în fața acestei realități periculoase. Mă alătur colegilor din Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina și Georgia în acest boicot, fiindcă trebuie să tragem un semnal de alarmă în fața șantajului, inclusiv financiar, la care Rusia supune un simbol al apărării drepturilor omului, așa cum e APCE”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților și membru al APCE.