Protest în munți. Lanț uman împotriva buldozerelor în Parcul Natural Bucegi

Protest în munți. Lanț uman împotriva buldozerelor în Parcul Natural Bucegi

Parlamentarii USR Allen Coliban, Mihai Goțiu, Cornel Zainea și Dumitru Lupescu, împreună cu membri ai Filialei USR Dâmbovița, au participat, pe 28 septembrie, la un protest pe platoul Parcului Natural Bucegi, în apropiere de Piatra Arsă, în zona în care au început lucrări de construcție pentru case de vacanță. Participanții au făcut un lanț uman pe locul unde au început lucrările și au afișat un baner cu mesajul ”Vrem o României fără penali și fără hoție”.

”Mesajul nostru e clar și ferm: nu ne putem permite să distrugem natura doar pentru ca niște speculatori imobiliari să-și umple buzunarele. Protecția mediului este o investiție în viitorul României, iar respectarea legilor este obligatorie chiar și în vârf de munte. Ceea ce a început aici nu are legătură cu dezvoltarea, ci doar cu afacerile imobiliare și cu specularea unei situații pentru care răspund autoritățile locale, Ministerul Mediului și Administrația Parcului Natural, asigurată de Romsilva. Continuarea proiectului ar echivala cu sfârșitul acestei zone a parcului”, a declarat Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.

”Am venit aici cu băiețelul meu de șase ani. Vreau să vadă și el frumusețea acestei zone cât încă rămâne intactă. Mi se pare dezastruos că aici va începe construcția unor vile și cine ști ce va mai urma. Noi avem o altă viziune pentru România. Ne dorim ca ariile acestea naturale să rămână, în continuare, protejate, să ne putem bucura de ele. Vom face toate demersurile necesare pentru a opri dezvoltarea asta haotică”, a spus Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților.

”Doresc ca Dâmbovița să reprezinte ceva în natura Bucegilor, iar dezvoltările care s-ar zice că se fac pentru civilizație să nu aibă efect distructiv asupra stării naturii și asupra echilibrului ecologic al zonei. Ar trebui să rămână așa, iar instituțiile care își permit să încalce legile țării, pas cu pas, să-și dea seama că reprezintă interesele tuturor cetățenilor, nu ale unora sau altora care au așa-zise investiții în zonă”, a completat Dumitru Lupescu, deputat USR de Dâmbovița.

”Până acum, în ultimele două săptămâni, de când am aflat de situația de aici, am trimis interpelări oficiale către Primăria Moroieni, să aflăm exact stadiul documentațiilor de urbanism și dovada consultărilor publice, despre care avem suspiciuni că nu s-au desfășurat așa cum ar fi trebuit; am trimis solicitări către Administrația Parcului Natural Bucegi, să vedem pe ce bază s-a dat acel aviz de construire. Din informațiile pe care le deținem, există o presiune foarte mare asupra membrilor Consiliului Științific al Parcului, să permită astfel de intervenții. Trebuie să echilibrăm această presiune cu o presiune publică legitimă și să ne exprimăm cu toții că vrem să păstrăm frumusețea Bucegilor nealterată. Pentru cei care vreți să vă convingeți, vă invit să veniți aici cu piciorul, cu telecabina și să vă aduceți și copiii, să vadă ce frumuseți are România, care n-au nicio legătură cu asfaltul și dezvoltări extensive în arii protejate”, a încheiat Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu a Senatului.

Presa a prezentat, în urmă cu două săptămâni, imagini cu începutul lucrărilor pe platoul Parcului Natural Bucegi. Săptămâna trecută, parlamentarii USR au făcut primele demersuri oficiale legate de acest caz, pe care sunt deciși să le continue în funcție de răspunsurile primate.