Dan Barna, invitat la la forumul CEPA din Washington

Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, a participat luni la Forumul anual organizat de CEPA (Center for European Policy Analysis) în capitala Statelor Unite ale Americii. Este al doilea an în care președintele USR este invitat de think tank-ul american de analiză strategică pentru Europa de Est să participe la acest eveniment.

Discuțiile au vizat dinamizarea relației dintre SUA și Europa Centrală și de Est, stadiul relațiilor economice cu China dar și găsirea soluțiilor pentru utilizarea energiei regenerabile la nivel mondial.

În cadrul forumului, Dan Barna a avut discuții cu înalți responsabili din domeniul apărării și securității, prezenți la eveniment, printre care generalul în rezervă al Armatei SUA Frederick Ben Hodges care în prezent face parte din conducerea CEPA.

Dan Barna a ajuns în Washington pe 22 septembrie și a avut o întâlnire cu membri ai comunității de români din SUA și Canada. Întâlnirea a avut loc în sala bibliotecii din Cleveland Park unde Dan Barna a discutat peste două ore despre proiectul său de țară, în calitate de candidat la președinția României. Tema principală a campaniei – cum facem din România o țară din care tinerii să nu mai plece iar cei aflați peste hotare să se întoarcă acasă – a fost pe larg dezbătută, unii participanți înaintând soluții și propuneri bazate pe experiența câștigată de aceștia în instituțiile politice și financiare în care lucrează în prezent.

În cadrul vizitei în Washington DC, Dan Barna s-a întâlnit la Departamentul de Stat cu Matthew Boyse, Deputy Assistant Secretary, responsabil de Europa Centrală, precum și cu membri ai Congresului Statelor Unite James Rosapepe și Jackie Walorski.

Programul vizitei a mai cuprins întâlniri la Atlantic Council și la German Marshal Fund unde a și susținut o prezentare despre România în cadrul Transatlantic Democracy Working Group. De asemenea, Dan Barna a fost invitat să prezinte situația din regiune în cadrul unei întâlniri organizate de Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa – Comitetul Helsinki din Congresul Statelor Unite.

În continuarea vizitei în Statele Unite, Dan Barna va avea o serie de întâlniri cu fonduri de investiții și investitori strategici precum și cu reprezentanți ai importantei diaspore românești din New York.

“Folosesc această invitație pentru a duce și dincolo de ocean mesajul pe care l-am adresat miilor de români cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni: România este parte a occidentului iar prosperitatea și securitatea sunt direct influențate de felul în care reușește să profite de această poziție. Le-am transmis interlocutorilor mei din aceste zile că parteneriatul strategic cu Statele Unite este esențial pentru România și trebuie dublat de un parteneriat economic chiar mai strâns decât există acum. În felul acesta, România își poate întări rolul de partener stabil și consecvent al Statelor Unite în regiune. La aproape 30 de ani de la Revoluție, în România nu există ezitări cu privire la direcția pe care trebuie să ne menținem. Iar asta se va vedea inclusiv în votul românilor.”, a transmis Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale.