USR vrea desființarea pensiilor speciale, supraimpozitarea lor fiind doar o măsură reparatorie minimală

USR vrea desființarea pensiilor speciale, supraimpozitarea lor fiind doar o măsură reparatorie minimală

Senatorii USR au votat, miercuri, în favoarea impozitării pensiilor speciale, considerând că măsura este o minimă reparație la o mare nedreptate morală. USR susține desființarea pensiilor speciale, fiind una dintre primele măsuri pe care un guvern USR le va lua. USR a depus trei inițiative parlamentare menite să reglementeze sistemul de pensii astfel încât el să țină seama strict de contributivitate, neîmpărțind pensionarii în „speciali” și „pensionari de rând”.

USR se pronunță fără echivoc pentru desființarea pensiilor speciale și a oricăror alte beneficii absurde ale ștampilorilor de hârtii din primării, consilii județene sau din Parlament sau ale unui grup de angajați din structuri de forță ale statului. Până când vom reuși desființarea acestui sistem imoral de cumpărare a loialității primarilor, a președinților de consilii județene, a parlamentarilor sau a unor categorii de salariați din structurile de forță ale statului, impozitarea suplimentară este o minimă măsură financiară reparatorie. Nu pot, însă, să nu remarc ipocrizia PSD care, pe de o parte, introduce pensii speciale pentru nomenklatura de partid și, pe de alta, impozitează, simbolic, niște venituri pentru care beneficiarii nu au contribuit cu nimic”, declară senatorul USR Adrian Wiener, liderul grupului USR din Senat.

Majoritatea PSD din Senat a respins propunerea senatorului USR George Dircă de a se aduce amendamente în plen, respectiv de a se coborî de la 7.000 lei la 4.000 lei pragul minim de la care să fie impozitate pensiile speciale.

Parlamentarii USR au inițiat trei proiecte de lege pentru a reglementa subiectul pensiilor speciale nemeritate.

Primul proiect, depus în septembrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și este blocat în Comisia comună privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Al doilea proiect, depus în octombrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcționarii parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor. Pe lângă aceste șapte categorii de pensii speciale eliminate, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curții Constituționale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuși militarii și faptul că pensii ocupaționale similare există în alte țări membre NATO.

Al treilea proiect, depus tot în octombrie 2017, vizează limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat. Proiectul a fost respins în martie 2018 de Senat și, de atunci, este blocat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.