Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere deblocarea procedurii legislative la Legea intervenției asupra monumentelor istorice, care ar permite salvarea Castelului Peleș

Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere deblocarea procedurii legislative la Legea intervenției asupra monumentelor istorice, care ar permite salvarea Castelului Peleș

Senatorul USR Vlad Alexandrescu acuză PSD și pe ministrul Culturii de total dezinteres față de soarta Castelului Peleș, unul din cele mai de seamă și valoroase monumente istorice ale României. Acesta se află într-o stare de degradare inacceptabilă: infiltrații de apă atunci când plouă, fisuri prezente pe mai mulți pereți, tencuială căzută, terasări care se surpă ale grădinilor etc.

În ciuda obligațiilor asumate prin contract, Ministerul Culturii refuză să intervină pentru a salva Castelele Peleș și Pelișor de la degradare. Mai mult decât atât, statul român a renunțat la contractul de chirie cu Casa Regală pentru castele. Chiar dacă ministrul Breaz minte cu nerușinare că a prelungit acest contract, acesta se referă de fapt doar la prelungirea datei la care ministerul trebuie să evacueze imobilul.

Castelul Peleș este cel mai bun exemplu pentru a arăta rolul pe care și l-au asumat ultimii miniștri ai Culturii. Nu de protectori și promotori ai patrimoniului nostru național, ci de vistiernici ai sinecurilor și banilor pe care îi împart în funcție de loialitatea beneficiarilor. De multe ori, ministerul este chiar complice la distrugerea patrimoniului, semnând acte de declasare ori închizând ochii la demolările abuzive. Cer Ministerului să prelungească contractul de chirie, pentru că altfel ar urma desființarea muzeului și evacuarea tuturor colecțiilor de o valoare inestimabilă. Nu doar atât, dar asta ar însemna și golirea castelului de toată mobila, tablourile și restul obiectelor de artă din el”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, atrage atenția că toate reparațiile necesare pentru a păstra monumentul istoric într-o stare acceptabilă ar fi fost posibile dacă PSD nu ar fi blocat adoptarea modificărilor depuse de el, în octombrie 2018, la Legea intervențiilor la monumentele istorice. Aceste modificări ar fi permis autorităților să intervină atunci când este nevoie pentru salvarea unui monument istoric amenințat cu degradarea. Propunerea legislativă L30/2019 modifică legea 422/2001 și adaugă articolele necesare care fac acest mecanism posibil.

De asemenea, Vlad Alexandrescu atrage atenția că situația Muzeului Peleș este incertă în condițiile în care contractul de închiriere între Statul Român și Familia Regală nu a fost reînnoit.

În timp ce castelul a fost retrocedat familiei regale, obiectele din interiorul său aparțin statului și se află acolo doar grație existenței muzeului. Ar însemna repetarea cazului Castelului Bran, iar Castelul Peleș ar deveni o cochilie goală”, conchide senatorul USR Vlad Alexandrescu.