USR avertizează Guvernul: „Salvați Muzeul Peleș!”

USR avertizează Guvernul: „Salvați Muzeul Peleș!”

Uniunea Salvați România somează Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și pe ministrul Daniel Breaz să ia măsuri urgente pentru prelungirea contractului de închiriere (nu a termenelor de evacuare) a Castelelor Peleș și Pelișor și să demareze fără întârziere procedurile pentru începerea lucrărilor de restaurare.

Începând din aprilie 2018, Ministerul Culturii nu mai are un contract valabil cu Casa Regală a României în privința celor două castele și a Căsuței Poartă, iar ultimul termen de evacuare, prelungit mai bine de un an, a expirat la 31 iulie 2019. În urmă cu două zile, primul din cele trei imobile, Căsuța Poartă, a fost predat Casei Regale. În actualele condiții, Muzeul Peleș este sub amenințarea de a trebui să evacueze colecțiile de patrimoniu găzduite de Castelul Peleș și Castelul Pelișor și de a preda și aceste clădiri.

Este o situație intolerabilă, punctul culminant al indolenței Ministerului Culturii față de istoria și moștenirea culturală a României și dovada incompetenței actualului ministru. Nu doar că ministrul Breaz nu a făcut absolut nimic ca să prelungească contractul și să se asigure că Muzeul Peleș va rămâne deschis, ci, în plus, încalcă obligațiile Statului român de a restaura imobilele respective.

Muzeul Peleș e găzduit în prezent fără contract în clădiri de patrimoniu în care nu a făcut absolut nicio lucrare de restaurare sau reparație majoră în ultimii ani și care sunt în pericol de a se degrada iremediabil. USR avertizează guvernul PSD – care a fost informat până la nivel de premier despre situația de la Peleș – că asemenea gesturi criminale la adresa trecutului și viitorului României nu pot și nu vor rămâne nesancționate.

Statul român și-a asumat obligația de a păstra ansamblul de la Peleș în patrimoniul țării, de a se îngriji ca de el să se bucure și generațiile următoare, iar în loc de asta, ultimii miniștri instalați de PSD în fotoliul de la Cultură s-au uitat cum Peleșul se degradează, cum interioarele se distrug, iar în final cum Muzeul e pe cale de a fi evacuat și desființat din cauză că domnul Breaz e prea ocupat cu propria carieră, iar Guvernul PSD, cu devalizatul bugetului național. Îi solicit imperios ministrului Breaz să invite Casa Regală la masa dialogului și să asigure viitorul Muzeului Peleș într-un mod adecvat”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților.

În facsimil, ultima pagină a contractului semnat de ministrul Daniel Breaz, respectiv dovezi ale degradării Castelului Peleș: