Campania USR Diaspora: ‘‘STOP Cozi La Vot!’’

Campania USR Diaspora: ‘‘STOP Cozi La Vot!’’

Filiala USR Diaspora a demarat Campania ‘‘STOP Cozi La Vot!’’ la inițiativa senatorului USR Radu Mihail, în urma organizării defectuoase a alegerilor europarlamentare.

USR Diaspora a organizat întâlniri cu românii din străinătate în peste 30 de orașe, cu implicarea atât a voluntarilor USR Diaspora, PLUS Diaspora, cât și a voluntarilor din societatea civilă, dar la fel de interesați de rezolvarea problemei cozilor la vot.

Un rol important l-au avut formularele online de feedback: cel al alegătorului din Diaspora și cel reprezentanților Alianței USR PLUS în secțiile de votare din străinătate.

Informațiile au fost trimise către instituții precum Ministerul afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale, cât și la nivel local – misiunilor diplomatice și centrelor consulare românești.

La modificările aduse legislației electorale în Parlament, reprezentanții USR în Comisia special creată au venit cu amendamente foarte importante, cum ar fi: dreptul partidelor la câte un reprezentant și doi supleanți în fiecare secție de votare, aceștia având posibilitatea să facă schimb între ei în cele 3 zile sau cel al prelungirii votării până la ora 23,59, în caz de necesitate, cu posibilitatea de a vota toți cei prezenți la coadă la ora 21.00. După publicarea acestei legi, a urmat o a doua etapă a campaniei.

Cereri secții de votare – S-a ajuns la concluzia că pentru o bună desfășurare a acestui scrutin electoral, sunt necesare peste 1000 de secții de votare în întreaga lume. USR a solicitat deschiderea a 800 de secții de votare în Europa, în țările cu un număr mare de cetățeni români precum: Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Republica Moldova, Olanda, Austria, Elveția, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Suedia.

Găsirea reprezentanților apolitici în secții – Prin intermediul formularului online (https://diaspora.usr.ro/alegeriprezidentiale/stopcozilavot/), s-au înscris peste 800 de persoane, dintre care 468 au optat să devină membri în secție, 237 pentru a fi președinte de secție sau locțiitor, iar restul au propus un spațiu ce poate servi drept secție de votare și și-au arătat disponibilitatea de a se implica voluntar în deschiderea mai multor secții de vot.

Campanie de informare pentru promovarea înregistrării pe votstrainatate.ro și a votului prin corespondență – După ce platforma AEP, de înregistrare a alegătorilor, votstrainatate.ro, a devenit funcțională, USR a dat startul unei ample campanii de informare a alegătorilor din străinătate, atât online, cât și offline, îndemnând activ cetățenii români din străinătate să se înregistreze, optând pentru votul prin corespondență sau cel în secția de votare.

În urma experienței și informațiilor acumulate de parlamenatrii și membrii filialei, USR Diaspora a creat o pagină web cu toate informațiile necesare pentru o informare completă a alegătorilor cu privire la alegerile prezidențiale (https://diaspora.usr.ro/alegeriprezidentiale/).