Senatoarea USR Florina Presadă a cerut respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public județean din sfera serviciilor publice

Senatoarea USR Florina Presadă a cerut respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public județean din sfera serviciilor publice

Senatoarea USR Florina Presadă a cerut, astăzi, în cadrul Comisiei de Administrație Publică, respingerea OUG 51/2019, Ordonanța care a scos transportul public județean din sfera serviciilor publice.

„Deși Comisia de Administrație Publică a dat doar un aviz, am propus un amendament pentru respingerea acestei ordonanțe, care va discutat și în cadrul Comisiei de Transporturi, comisie de raport. Fie că vorbim despre transportul județean din județele Olt sau Dolj, fie că vorbim despre Constanța sau Tulcea, această ordonanță pune în pericol viața cetățenilor români. Cetățenii din Caracal, Dobrosloveni sau Năvodari au DREPTUL la transport public județean sigur și accesibil”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.

Motivele pentru care senatoarea USR Florina Presadă cere respingerea în Parlament a OUG 51/2019 sunt aceleași cu cele invocate și atunci când a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe marginea acestei ordonanțe:

– lipsa urgenței,

– Parlamentul legiferase deja acest serviciu, punând legislația românească în acord cu reglementările europene în materie în decembrie 2018,

– încălcarea principiilor concurențiale prin prelungirea valabilității licențelor de transport existente,

– anularea arbitrară a înființării serviciului public de transport de persoane între localități pune în pericol dreptul la viață și la integritate fizică și psihică (art.22 din Constituție) și protecția copiilor și tinerilor (art.49).

Amendamentul a fost respins prin votul senatorilor PSD și ALDE.

USR va folosi toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a se asigura că cetățenii români beneficiază de cele mai bune servicii publice, astfel că senatorii USR vor susține în continuare respingerea OUG51/2019.