Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și MAI încalcă legea. USR cere Inspecției Muncii să-și îndeplinească atribuțiile și să aplice sancțiuni!

Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și MAI încalcă legea. USR cere Inspecției Muncii să-și îndeplinească atribuțiile și să aplice sancțiuni!

În contextul informațiilor apărute în presă despre salariile secrete ale șefilor Poliției, Uniunea Salvați România a întreprins propriile verificări și a constatat că majoritatea instituțiilor cu atribuții pe siguranța cetățeanului încalcă flagrant legea care îi obligă la transparența veniturilor salariale.

USR va depune plângeri la Inspecția Muncii pe numele conducătorilor instituțiilor care nu și-au îndeplinit obligația legală și au încălcat în mod repetat legea. Este la fel de grav dacă Inspecția Muncii, instituție care ar trebui să se asigure că sunt transparente veniturile salariale în toate autoritățile și instituțiile publice, închide ochii la nereguli.

Transparența cheltuirii banului public este principalul mod de prevenire a corupției și a risipei. USR a reușit să introducă în Legea salarizării o prevedere care obligă toate instituțiile publice să publice de două ori pe an toate salariile, fără numele salariaților. Poliția Română, Jandarmeria Română și alte instituții au decis să nu respecte legea în mod repetat. Ce pretenții putem avea de la orice alt cetățean dacă principalele instituții care ar trebui să impună respectarea legii sunt netransparente și nepăsătoare față de textul legii? Mai mult, și-au găsit complici. Inspecția Muncii refuză la rândul ei să respecte legea și preferă să închidă ochii exact acolo unde legea spune că trebuie să intervină”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Ca urmare a unui amendament la Legea salarizării, inițiat de deputatul USR Cristian Seidler, autoritățile și instituțiile publice au obligația de a publica de două ori pe an grila cu salarii și sporuri pe funcții, astfel încât cetățenii să știe care sunt veniturile salariale ale funcționarilor publici. Nerespectarea legii „atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză” și că se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Constatarea și sancționarea contravenției intră în competența Inspecției Muncii, instituție care se face că nu vede că multe instituții publice, aproape toate din cele cu atribuții pe siguranța cetățeanului, încalcă în mod voit și repetat legea.

Pe site-ul Poliției Române, sub titulatura „venituri salariale nete achitate personalului din IGPR – anul 2019” poate fi găsit doar un tabel extraordinar de succint cu minimul și maximul plătit, în luna februarie, ofițerilor de poliție, funcționarilor publici, personalului contractual și agenților de poliție, cu sau fără funcții de comandă.

Poliția de Frontieră publică același tabel succint cu doar trei poziții, fără detalii despre salarii, sporuri, vouchere și indemnizații de hrană. Singura diferență constă în faptul că Poliția de Frontieră publică tabelul lună de lună, nu doar cu sumele aferente lunilor februarie și august.

La fel, adică încălcând flagrant legea, procedează și Jandarmeria Română, MAI – structura centrală, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviație și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.