Senatorul USR Dan Lungu: 4.000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani

Senatorul USR Dan Lungu: 4.000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani

Anual, în România se înregistrează o scădere a numărului de biblioteci, atrage atenția senatorul USR Dan Lungu. Din anul 2000 până în prezent, numărul bibliotecilor funcționale la nivel național a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unități. Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în județul Iași au fost închise, în aceeași perioadă, 173 de biblioteci.

Informațiile rezultă dintr-o serie de statistici publicate de Institutul Național de Statistică din România (INS), care a monitorizat anual rețeaua bibliotecilor din țară.

Senatorul USR a trimis atât Direcției Județene de Statistică Iași, cât și reprezentanților INS, adrese prin intermediul cărora a solicitat informații privind evoluția numărului de biblioteci din Iași și din întreaga țară.

Într-un raport intitulat Activitatea unităților cultural-artistice – Anul 2018 se arată cum numai în ultimul an în România au fost închise peste 100 de biblioteci. Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învățământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituțiile publice și agenții economici, 47 au fost biblioteci școlare și 59 au fost biblioteci publice. „Raportat la numărul de locuitori, se evidențiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecțiile acestora”, au precizat reprezentanții INS. Trebuie precizat însă și faptul că de serviciile bibliotecilor publice beneficiază în prezent numai 6% din populația rezidentă a țării.

În ceea ce privește distribuția în teritoriu a bibliotecilor la nivel regional, datele prezintă faptul că cele mai multe biblioteci deschise se află în regiunile Nord-Est și Sud-Muntenia, locurile cu cele mai puține fiind regiunea de Vest și București-Ilfov. La nivel local, în raportul INS este menționat că județul Iași, cu 444 de biblioteci, a fost primul în topul național, fiind urmat de către Argeș, cu 368 de biblioteci funcționale.

Aici intervine faptul că, deși raportul prezintă Iașul ca ocupând un loc fruntaș la număr de biblioteci funcționale, el nu este nici pe departe un model, pentru că bibliotecile din județ se închid și aici treptat. Municipiul este cumva privilegiat în raport cu restul județului. Dacă în urmă cu zece ani aveam în județ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puține. Numai în cursul anului trecut s-au închis șase dintre ele, deci cu siguranță Iașul nu e un exemplu. Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-și închid ușile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori, iar ca bibliotecarii să fie pregătiți și implicați în viața comunității locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menționat senatorul USR Dan Lungu.