Guvernul PSD-ALDE taie de la Educație, dar nu se atinge de pensiile speciale!

Guvernul PSD-ALDE taie de la Educație, dar nu se atinge de pensiile speciale!

Uniunea Salvați România critică vehement rectificarea bugetară în forma prezentată de Ministerul Finanțelor Publice, în condițiile în care sunt tăiați bani de la Educație, proiecte din fonduri europene și investiții doar pentru a fi dați baronilor locali. Nu în ultimul rând, USR remarcă faptul că impozitarea pensiilor speciale, prezentată în spațiul public drept „o măsură de justiție socială”, nu apare deloc în proiectul de ordonanță care însoțește rectificarea.

În ciuda încercărilor ministrului Eugen Teodorovici de a prezenta rectificarea bugetară altfel decât este în realitate, cifrele nu mint: scad sumele alocate unor domenii vitale și deja vulnerabile, precum Educație și Sănătate, scad fondurile pentru investiții și pentru proiectele europene. Totodată, cresc accizele la unele produse, se introduc noi accize și sunt obligați angajații să achite contribuții sociale la tichetele cadou primite.

În schimb, PNDL, „pușculița” alimentată de la bugetul de stat în folosul baronilor locali, primește 1,5 miliarde de lei, iar pensiile speciale scapă de impozitare, deși ele nici măcar nu ar trebui să existe.

Noua rectificare ne arată exact cum funcționează sistemul. Mai întâi ne promit că au bani și explodează cheltuielile. Ne zic să nu ne facem griji, că totul va fi bine. Apoi începe să se vadă peste tot criza de bani, deficite, inflație, etc. După care tot ei vin cu creșteri de taxe și taxe noi. Apoi, se văd prioritățile Guvernului. Nu Sănătatea (nici acum nu funcționează cardul de sănătate, dar nu mai vorbim despre asta), nu Educația sunt priorități. Nu îi interesează nici să ne facă viața mai ușoară sau să ne lase mai mulți bani în buzunar. Prioritatea este conservarea privilegiilor și îmbogățirea baronilor. Cam asta s-a întâmplat de 30 de ani în România. O clasă politică care nu a avut niciodată curajul sau viziunea de a face reforme sistemice. În ritmul ăsta, să nu ne mirăm că România nu progresează, ba din contră”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici și PSD au mințit populația că vor suplimenta fondurile pentru educație și acum fac exact contrariul. Din banii tăiați ar fi putut fi construite sute de școli. Infrastuctura se află, de asemenea, într-o situație dezastruoasă, Ministrul Transporturilor reușind incredibilul ′record‵ de a cheltui mai puțin de o treime din buget, în condițiile în care avem cei mai puțini kilometri de autostradă din Europa și cea mai mare rată a mortalității pe șosele din Europa. Pe de altă parte, Guvernul ‵a uitat′ de impozitarea pensiilor speciale, iar mai mulți bani vor ajunge la Programul Național de Dezvoltare Locală, 1,5 miliarde de lei, adică fix la fondul acela destinat mitei electorale pentru baronii locali”, spune și senatoarea USR Silvia Dinică.

Pentru redresarea situației dezastruoase a bugetului României, USR propune patru măsuri pe care le consideră necesare:

  1. Stabilizarea cheltuielilor publice
  2. Eliminarea pensiilor speciale
  3. Eliminarea programului PNDL
  4. 0 taxe pe salariul minim.