Deputatul USR Daniel Popescu a deschis birou parlamentar la Chișinău 

Deputatul USR Daniel Popescu a deschis birou parlamentar la Chișinău 

Daniel Popescu, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Salvați România (USR) și ales în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a inaugurat duminică, 4 august 2019, un nou birou parlamentar la Chișinău, în Republica Moldova. 

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai mediului politic, civic și cultural din Republica Moldova, reprezentanți ai filialelor USR Diaspora (George Teodorescu), USR Târgu-Mureș (Ovidiu Chiorean), USR Bistrița-Năsăud (Paul Sămărășan și Zaharie Pop) și USR Câmpulung Moldovenesc (Cristina Piticari, Ionuț Nisioi, Marina Dodici și Ioana Nisioi), precum și consilierii parlamentari Dan Pașcău, Marius Sandu, Cristian Iaz și Irina Olari.

Originar din Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava) și cu o experiență de peste 10 ani petrecuți în afara granițelor țării (în Marea Britanie), Daniel Popescu a deschis un cabinet parlamentar și peste Prut, la Chișinău, în Republica Moldova.

Obiectivul deputatului USR de diaspora este să fie cât mai aproape de cetățenii români din Republica Moldova, pentru a le afla problemele și pentru a-i sprijini în rezolvarea acestora din poziția de parlamentar al României. De asemenea, având în vederea înrudirea lingvistică, istorică, culturală și de credință între românii din țară și moldovenii de peste Prut, acțiunea întreprinsă de parlamentarul USR este menită să consolideze și mai mult legăturile dintre națiunile-surori.

Relația dintre cele două țări surori este una foarte specială: pe lângă unitatea lingvistică, istorică, culturală și de credință, ceea ce ne mai unește este și dorința și disponibilitatea cooperării în planul dezvoltării economice. De-a lungul activității mele, am căutat să întăresc pe calea diplomației parlamentare legăturile de fraternitate dintre cele două state. Deschiderea unui birou parlamentar la Chișinău nu va face decât să contribuie la consolidarea acestui atașament bilateral și să răspundă unor nevoi punctuale, pe care cetățenii români și moldoveni deopotrivă le resimt în relația lor cu autoritățile publice”, a menționat deputatul USR.

În cadrul evenimentului, Daniel Popescu și-a prezentat activitatea parlamentară derulată în sprijinul consolidării relațiilor României cu Republica Moldova. De-a lungul mandatului său, deputatul USR a avut numeroase întrevederi cu reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova (Parlament, Guvern, alte instituții publice), în cadrul cărora a reafirmat de fiecare dată disponibilitatea colaborării și sprijinul foarte concret al Statului român pentru un parcurs european al Republicii Moldova.

Daniel Popescu a participat și la inaugurarea mai multor grădinițe renovate prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, beneficiari direcți fiind peste 200.000 de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic. Merită amintit că numărul copiilor care frecventează acum grădinițele renovate cu sprijinul României depășește cifra de 80.000.

Parlamentarul USR a vorbit și despre oportunitățile pe care le au la dispoziție studenții moldoveni când vine vorba de România: burse de studiu, stagii de practică, oferte de angajare în mediul privat, posibilitatea de a acumula experiență profesională în cadrul birourilor sale parlamentare, precum și șansa de a cunoaște din interior activitatea din Parlamentul României prin activități de voluntariat și vizite ghidate la Palatul Parlamentului.

În cei peste 10 ani petrecuți în străinătate, mi-am dat seama că o comunitate prosperă este o comunitate în care grija pentru cei din jur și pentru binele comun nu sunt cuvinte fără conținut. Un lucru extraordinar pe care cetățenii îl pot face este să se implice activ în expunerea problemelor pe care le întâmpină, dar și să ia parte la rezolvarea lor. O comunitate puternică este o comunitate implicată și interesată de rezolvarea problemelor comune. De aceea îi invit românii din Republica Moldova să îmi comunice problemele și provocările pe care le întâmpină în relația cu Statul român”, a transmis parlamentarul USR în cadrul evenimentului.

În continuare, au avut loc dezbateri libere în jurul unor teme importante pentru legăturile culturale, economice și politice dintre România și Republica Moldova. S-a discutat și despre relațiile românilor din comunitățile istorice românești cu Statul român, despre dubla cetățenie în România și despre provocările etnicilor români din Moldova și Ucraina.

În final, deputatul Daniel Popescu le-a mulțumit tuturor participanților pentru prezență și le adresează deopotrivă românilor și moldovenilor de pe teritoriul Republicii Moldova invitația de a-l contacta în vederea stabilirii unor audiențe la cabinetului parlamentar de la Chișinău.

 

Informații de contact:

Deputat Nicolae Daniel Popescu

Camera Deputaţilor, Parlamentul României

Cabinet Parlamentar Chișinău

Str. Bulgară, Nr. 34

Telefon Cabinet / Programări: +40 752 383 427

Web: https://www.daniel-popescu.ro/solicitati-o-audienta/

E-mail: [email protected]