Guvernul vrea să taxeze băuturile răcoritoare, copiind inițiativa legislativă a Senatorului USR Adrian Wiener

Guvernul vrea să taxeze băuturile răcoritoare, copiind inițiativa legislativă a Senatorului USR Adrian Wiener

Guvernul a anunțat că intenționează accizeze băuturile răcoritoare îndulcite având un conținut de zahăr adăugat mai mare de 5g/100ml, copiind, practic, inițiativa legislativă depusă, anul trecut, de Senatorul USR Adrian Wiener,propunere trecută tacit de Senat și respinsă de Camera Deputaților.

Propunerea guvernului copiază până și pragurile de accizare din inițiativa legislativă a Senatorului USR Adrian Wiener, după cum urmează: nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conținut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber adăugat; acciză în cuantum de 0,33 bani/litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr adăugat între 5 și 8 g/100 ml; acciză în cuantum de 1 leu/litru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri de peste 8 g/100 ml.

”PSD face ce știe mai bine, să copieze. De această dată, măcar, au copiat o idee benefică românilor: va duce la scăderea consumului de sucuri îndulcite și încurajarea consumului de produse naturale, mai sănătoase; va încuraja obiceiurile sănătoase de consum, în special la copii și, nu în cele din urmă, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectată să fie folosită în cadrul sistemului de sănătate, la finanțarea programelor de diabet, și nu folosită la acoperirea găurilor din buget și la plata pensiilor speciale”, spune Senatorul USR Adrian Wiener.

Proiectul legislativ al Senatorului Adrian Wiener a fost adoptat tacit de Senat, în noiembrie 2018 dar în aprilie 2019 a fost respins, în Camera Deputaților, unde doar deputații USR au votat în favoarea lui.