Tragedia de la Caracal – cronica unor morți anunțate

Tragedia de la Caracal – cronica unor morți anunțate

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, condamnă cu fermitate crimele de la Caracal și mai ales nepăsarea și incompetența statului român în aceste cazuri. ”Din păcate, modul în care autoritățile au acționat nu este surprinzător, ci oglindește atitudinea acestora față de siguranța cetățenilor, mai ales a celor mai vulnerabili: copii, fete și femei, persoane cu dizabilități fizice și psihice, persoane în vârstă”, atrage atenția președinta Comisiei.

”În România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener. Mai mult, conform datelor oficiale, în primele 6 luni ale anului au fost raportate peste 11000 de loviri și alte violențe comise între membrii familiei – în creștere față de 2018. Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorități, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent”, subliniază deputata USR, Cristina Iurișniți.

”Să nu uităm că noile modificări aduse legilor justiției în Parlament sau prin OUG fac ca aceia care au comis fapte violente, chiar pedofilie, pornografie infantilă sau trafic de persoane să poată scăpa de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbări aduse Codurilor penale”, subliniază președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse. ”Am tras nenumărate semnale de alarmă privind toleranța față de agresori, însă reacția celor de la putere a lipsit. Un singur exemplu: există de puțin timp ordinul de protecţie provizoriu ce ajută realmente la salvarea unor vieţi, dar numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se implementează monitorizarea agresorilor în teren. Abia acum, la peste un an distanță, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect privind brățările electronice”, subliniază Cristina Iurișniți, care a semnalat public la debutul lui 2019 că aceste măsuri nu se regăsesc printre prioritățile bugetare pentru anul în curs și coaliția PSD&ALDE nu a prevăzut intervenții suplimentare în acest sens la nivelul autorităților centrale sau locale.

În urma tragediei de la Caracal, alături de colegii din USR deputata Iurișniți a propus o serie de măsuri necesare și obligatorii pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier județean de persoane, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanțelor, operaționalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc.

Totodată, acestea sunt doar intervenții punctuale, ce repară situația pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, soluția este educația, insistă Cristina Iurișniți: ”Nu putem preveni și combate violența dacă generațiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalității de șanse și de gen. Vă amintesc că reforma sistemului educațional din acest punct de vedere întârzie nepermis și cu costuri uriașe pentru copii noștri și pentru societatea românească, în general.

Programele și planurile-cadru, precum și manualele școlare nu includ noțiuni despre egalitatea de șanse și de gen, drepturile femeilor, stereotipuri și discriminare, educație pentru sănătate sexuală și psiho-emoțională, drepturi reproductive și prevenție. Școala românească nu este adaptată realităților actuale și reflectă mai degrabă secolul trecut, cu clișee și stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze o condiție ingrată a fetelor în prezent”. ”Statul român poate și are datoria să le asigure tuturor cetățenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi și de șanse garantate constituțional, legal. Printre acestea se numără și siguranța persoanei și dreptul la viață, iar autoritățile locale și centrale nu se mai pot ascunde după demisii și țapi ispășitori!”, a mai declarat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaților.