Poliția Română se ferește să spună adevărul în cazul tragediei de la Caracal. USR cere demisia ministrului Nicolae Moga

Poliția Română se ferește să spună adevărul în cazul tragediei de la Caracal. USR cere demisia ministrului Nicolae Moga

Uniunea Salvați România dezaprobă ferm modul în care reprezentanții Poliției Române și ai Ministerului de Interne au înțeles să trateze Parlamentul și, implicit, pe cetățenii României în contextul audierilor convocate la Comisia de apărare din Camera Deputaților pe tema modului în care autoritățile statului au eșuat în a salva viața Alexandrei. USR cere demisia ministrului de Interne, Nicolae Moga, considerând că acesta nu poate duce MAI spre depolitizare și reformă profundă.

 

USR consideră că Nicolae Moga nu este calificat pentru funcția de ministru de Interne și că, în MAI, incompetența se răsfrânge de sus în jos, de la ministru la subordonați.

Sub conducerea lui Carmen Dan, sub conducerea lui Nicolae Moga, cel mult se vor găsi drept vinovați în tragedia de la Caracal niște „acari Păun”, în timp ce alte zeci sau poate sute de cazuri similare se vor produce în țară din cauza unor incompetenți din MAI.

Au lipsit reprezentanții Inspectoratului General de Poliție și ai Ministerului de Interne, deși ar fi fost obligatorie prezența lor, pentru a continua discuțiile începute cu reprezentantul STS. Sunt întrebări care necesită un răspuns simplu, vedem o grămadă de indicii și de resurse care au fost puse la dispoziția instituțiilor de resort și care nu au fost folosite. Ce vedem în contextul tragediei de la Caracal, este o consecință a degradării sistemului, noul ministru nu va putea să facă decât ca predecesorii săi. Nu poate duce MAI spre depolitizare și reformă profundă. Ce s-a întâmplat în acest ultime zile sunt primele simptome ale continuării unui comportament consacrat: promovarea secretarelor și a asistentelor și ′batista pe țambal‵ în cazul nenorocirilor pătimite de omul rând”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, care a participat la audierea de luni din Comisia de apărare a Camerei Deputaților, consideră că trebuie invitat să dea explicații și ministrul Comunicațiilor.

Acesta conduce Comitetul de coordonare a Serviciului 112. Vrem să vedem ce a făcut acel comitet în intervalul scurs de la înființarea lui și până în prezent, ce trebuia făcut și nu s-a făcut, de ce a fost nevoie de înființarea unui alt comitet cu activitate aparent similară. De la singurul reprezentant de instituție publică prezent, generalul de brigadă care conduce acum STS, am aflat însă că purtătorul de cuvânt al Poliției ar fi spus un neadevăr zicând că STS a furnizat trei adrese poștale eronate. Și am mai aflat și că a trecut mai bine de o oră de la primul apel până când polițiștii au deschis aplicația de localizare și că operatorul de poliție a avut nevoie de sprijin ca să utilizeze aplicația. Există un fel de conflict al declarațiilor între instituții, există interese politice foarte mari. Interesul major al PSD este acela de a arunca o anatemă asupra STS și lucrul acesta s-a văzut imediat după 26 mai, când această instituție a fost acuzată de fraudarea alegerilor europarlamentare deși, în realitate, această instituție a asigurat corecta desfășurare a scrutinului. Opinia publică trebuie să vadă aceste interes al celor aflați acum la guvernare de a compromite această instituție și a o lua din subordinea CSAT pentru a o duce în subordinea Guvernului. Simpla absență a reprezentanților Poliției de la audierile de astăzi reprezintă un indiciu că au foarte multe de ascuns și că în cadrul MAI sunt probleme”, a declarat și deputatul USR Stelian Ion.