USR solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru a remedia deficitul de medici din țară

USR solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru a remedia deficitul de medici din țară

Deputatul USR Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a interpelat Ministerul Sănătății pentru a solicită o serie de informații referitoare la deficitul de medici specialiști cu care se confruntă România în ultimii ani și cu privire la măsurile pe care Ministerul le are în vedere pentru reducerea acestui deficit. În răspunsul formulat, Ministerul a prezentat situația privind gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecărui județ din România. Pe baza analizei acesteia, din care reiese starea alarmantă a mai multor unități spitalicești din România, deputatul USR solicită Guvernului măsuri concrete și imediate de redresare a acestei situații.

Din examinarea datelor transmise de Ministerul Sănătății deputatului Daniel Popescu (a se vedea http://www.cdep.ro/interpel/2018/r2021B.pdf, pp. 4-11) privind gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecărui județ la sfârșitul anului 2018, reiese foarte clar situația alarmantă a mai multor unități spitalicești din România, unde gradul de ocupare cu medici este unul foarte redus. Cele mai afectate sunt spitalele din localitățile mai mici. De exemplu, la Spitalul de Boli Cronice Călinești, județul Argeș, gradul de ocupare cu medici este de doar 25%, iar la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, județul Buzău, gradul de ocupare este de 36%. Strict vorbind de spitalele județene de urgență, lucrurile nu sunt mai puțin îngrijorătoare, ținând seama de importanța pe acestea o au în deservirea în regim de urgență a pacienților de pe întreg teritoriul unui județ. Astfel, la Spitalul Județean de Urgență Bacău, gradul de ocupare cu medici este 64%, iar la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, acesta este de 65%. Spitalul Județean de Urgență Călărași este într-o situație și mai alarmantă: aici ocuparea cu medici nu depășește 51%.

În urma analizei situației de la nivelul județului Suceava, se poate observa că gradul mediu de ocupare cu medici este de 65%. De exemplu, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, gradul de ocupare este de 64% (!), pe când la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, acesta nu depășește 54% (!). Spitalul Orășenesc Gura Humorului este într-o situație și mai gravă – cu 48% grad de ocupare (!), iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajunge doar la un grad de ocupare de 41% (!). Spitalul Județean de Urgență din Suceava are un grad de ocupare de 74%.

“Solicit de urgență o anchetă a Prim-ministrului României sau a Ministrului Sănătății cu privire la nivelul foarte redus de ocupare din unele spitale din România, pentru a determina cauzele și pentru a lua măsurile corespunzătoare de remediere a situațiilor extrem de delicate în care acestea se află. Prioritară ar trebui să fie creșterea neîntârziată a gradului de ocupare cu medici din spitalele municipale și orășenești, în special în regiunile izolate, astfel încât niciun spital să nu aibă un grad de ocupare cu medici mai mic de 80%. Din cauza lipsei de cadre medicale specializate în spitalele municipale, pacienții cu diverse afecțiuni ajung prea târziu sau decedează în drum spre spitalele județene! În al doilea rând, ar trebui remediată situația tuturor spitalelor județene de urgență (care au rolul cel mai important și acoperirea cea mai mare în ceea ce privește îngrijirea pacienților), astfel încât niciun spital județean să nu aibă un grad de ocupare cu medici mai mic de 70%. Nu în ultimul rând, este de maximă trebuință ca, odată cu suplimentarea numărului de medici în unitățile spitalicești cu probleme de personal, Guvernul să asigure și dotarea acestora cu cele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității medicale.” – a transmis deputatul USR Daniel Popescu.

Deputatul USR va continua demersurile de interpelare a Ministerului Sănătății în legătură cu deficitul de personal din sistemul de sănătate din județul Suceava și va urmări îndeaproape modul în care Guvernul va da curs sau nu solicitărilor sale, într-un context în care viața pacienților din România depinde nu numai de dotările din spitale, ci și (sau mai ales) de numărul de medici specialiști care le stau la dispoziție.