Debut în forță al delegației Alianței 2020 USR PLUS în Parlamentul European

Debut în forță al delegației Alianței 2020 USR PLUS în Parlamentul European

Delegația în Parlamentul European a Alianței 2020 USR PLUS a obținut deja câteva victorii importante în perioada scursă de la preluarea mandatelor de europarlamentar. Despre acestea au vorbit, în conferință comună, europarlamentarii Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Cristian Ghinea și Dragoș Tudorache.

Săptămâna care a trecut a fost una foarte intensă la Parlamentul European și, așa cum am spus încă din campanie, obiectivul Alianței 2020 USR PLUS a fost să promoveze punctele principale din programul nostru electoral atât în grupul din care facem parte, Renew Europe, cât și în programul politic al viitoarei Comisii Europene. Am reușit în această săptămână, în cadrul negocierilor pe care le-am avut cu candidata la președinția Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să promovăm mai multe dintre obiectivele noastre politice stabilite încă de la început. În toamnă, vom pregăti audierea viitorilor comisari europeni și atunci vom intra mai în detaliu pe fiecare domeniu în parte”, a declarat Dacian Cioloș, președinte PLUS și europarlamentar al Alianței 2020 USR PLUS.

Europarlamentarul Cristian Ghinea s-a referit, la rândul său, la funcțiile importante pe care reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS au reușit să le obțină în Parlamentul European.

Vreau să subliniez importanța faptului de a avea președinția Grupului Renew Europe, prin Dacian Cioloș, a fost un debut în forță al delegației USR PLUS. Tot ce este important în Parlamentul European se decide în primul rând în conferința președinților și iată că avem acolo un reprezentant. Grupul Renew Europe este al treilea grup ca mărime, dar este indispensabil pentru noua majoritate din Parlamentul European. Cei opt europarlamentari ai Alianței 2020 USR PLUS – și țin să subliniez că avem o colaborare excelentă, suntem o delegație unită – acoperă cele mai importante comisii ale Parlamentului European: Dezvoltare regională, Agricultură, Mediu, Piață internă, Control bugetar, Justiție și afaceri interne, Angajare și politici sociale. Vreau și să anunț, pentru prima dată, că avem patru candidați din partea Renew Europe pentru președinția câtorva comisii și delegații”, a declarat europarlamentarul Cristian Ghinea.

Referitor la acțiunile concrete avute în Parlamentul European la debut de mandat, vreau să mă refer la adoptarea unei rezoluții despre situația din Rusia în ceea ce privește drepturile omului, în special situația activiștilor de mediu, dar asta se reflectă de fapt în situația tuturor organizațiilor societății civile. Această rezoluție a fost adoptată cu o majoritate convârșitoare în Parlamentul European, eu am fost raportor de grup și negociator, am propus-o la nivelul grupului Renew Europe și a fost apoi preluată și susținută de toate celelalte grupuri politice. În cadrul acestei rezoluții a fost adoptat un amendament deosebit de important pentru noi referitor la introducerea legislației de tip Magnitsky la nivel european. În oferta noastră electorală s-a regăsit această propunere, ea se află și în programul politic care va ajunge pe masa Președinției Comisiei Europene și vom susține ca ea să fie inclusă în documentul final. Am propus și o serie de amendamente bugetare la bugetul pe 2020 și aș menționa doar proiectul colegului nostru Nicu Ștefănuță referitor la introducerea unui proiect Erasmus pentru seniori, deci suntem cu motoarele turate pentru a îndeplini promisiunile Alianței 2020 USR PLUS”, a precizat, la rândul său, europarlamentarul Ramona Strugariu.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Dragoș Tudorache s-a referit la sprijinul pe care delegația Alianței 2020 USR PLUS îl acordă candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european.

Alianța 2020 USR PLUS a spus, încă din campania electorală, că vom acorda toată susținerea noastră doamnei Kovesi. Noi am considerat că este un candidat care va face cinste României, chiar dacă nu a candidat din partea României, și că este interesul nostru ca țară să avem un candidat român pentru o poziție europeană atât de importantă. După alegeri, după ce am intrat în grupul Renew Europe, grupul și-a fixat ca obiectiv politic susținerea candidaturii Laurei Codruța Kovesi și, în urma discuțiilor din ultimele două săptămâni și a unei decizii luate în conferința președinților, decizia politică a Parlamentului European, anunțată prin vocea președintelui nou ales, este ca Parlamentul European să-și reconfirme susținerea politică pentru Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. De asemenea, noi am lucrat în aceste ultimele săptămâni, foarte intens, cu Guvernul francez pentru a reuși să obținem și susținerea Guvernului Franței pentru candidatura României”, a declarat europarlamentarul Dragoș Tudorache.