Scrisoare deschisă către Premierul României: Ministrul Educației trebuie să plece

Scrisoare deschisă către Premierul României: Ministrul Educației trebuie să plece

Deputatul USR Cristina Iurișniți transmite o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi solicită revocarea din funcție a Ministrului de Educație, Ecaterina Andronescu. Cristina Iurișniți subliniază în scrisoarea deschisă că după aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, învățământul nu a înregistrat nicio evoluție, abandonul școlar a scăzut insesizabil, infrastructura curriculară rămâne intr-o constantă derivă, iar arhitectura instituțională este sufocată de politizare și incompetență.

Redăm integral scrisoarea deputatului USR Cristina Iurișniți:

Stimată Doamnă Prim-ministru,

Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență si neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară.

În calitate de deputat, membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, care militează pentru o reformă profundă în învățământ și pentru politici coerente și predictibile care să stimuleze dezvoltarea educației românești, vă solicit să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu.

Vă prezint în cele ce urmează, Doamnă Prim-ministru, câteva dintre măsurile iresponsabile propuse de Ministrul Educației care au decredibilizat guvernarea în domeniul educației a PSD-ALDE:

Reducerea numărului de locuri la liceele teoretice în detrimentul creșterii artificiale a locurilor în învățământul tehnologic și profesional. În dorința de a repara politica dezastruoasă a Ministrului Andronescu care a desființat Școlile de Arte și Meserii, acum, același ministru a tăiat fără nicio justificare locuri de la liceele teoretice, redistribuindu-le către învățământul profesional, în așa fel încât elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională sa fie admiși în licee tehnologice și școli profesionale. Cu alte cuvinte, fără să existe un studiu de impact și o cerere reală, doamna Ecaterina Andronescu a adâncit și mai tare prăpastia dintre învățământul teoretic si cel tehnologic si profesional, segregând elevii pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională.

Eliminarea decontului navetei elevilor din sfera atribuțiilor autorităților publice județene s-a realizat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ al României girată inerent de Ministrul Andronescu. Ne luptăm pentru combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale tuturor elevilor, însă, fără nicio responsabilitate, Ministerul Educației a consimțit tacit la această politică dezastruoasă.

Examenele naționale, cu precădere Bacalaureatul, au atins cele mai slabe rezultate din ultimii ani. Situația dezastruoasă este cauzată și de managementul deficitar al Ministerului Educației prin lipsa de reformă centrată pe nevoile și interesele elevilor. Astfel, generația de acum 12 ani număra 230.000 de elevi care au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini. Ei sunt generația testelor Pisa din 2015 care au identificat în urma testărilor internaționale 40% analfabeți funcțional în România. Inerent situației critice, examenul de Bacalaureat a fost promovat din pacate doar de 3 din 5 absolvenți.

Declarațiile publice lipsite de responsabilitate, modul netransparent de a emite ordine de ministru care încalcă prevederile legislative privind dezbaterea cu actorii implicați în sfera educațională, precum și lipsa unei viziuni reformatoare asupra actelor normative din domeniul educației sunt motive temeinice pentru a solicita demiterea Ecaterinei Andronescu de la conducerea Educației.

Într-un domeniu esențial, precum cel al învățământului, este nevoie de oameni cu viziune, adevărați profesioniști care să cunoască nevoile reale ale școlii românești, care să își asume reformele necesare și să asigure contextul optim creșterii calității actului educațional.

După aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, învățământul nu a înregistrat nicio evoluție, abandonul școlar a scăzut insesizabil, infrastructura curriculară rămâne intr-o constantă derivă, iar arhitectura instituțională este sufocată de politizare și incompetența.

Pe această cale, în calitate de cadru didactic și deputat în Parlamentul României, vă solicit stimată Doamnă Prim-ministru, să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu și să veniți imediat cu măsuri concrete pentru învățământul românesc care se află în derivă de doi ani și jumătate.