Policy Brief USR – Incinerarea nu este reciclare

Policy Brief USR – Incinerarea nu este reciclare

Incinerarea nu este reciclare, ci este o metodă costisitoare, poluantă și învechită de eliminare a deșeurilor. Acesta este mesajul transmis de USR pentru mediu în contextul revelațiilor conform cărora România devine un mare incinerator de deșeuri al lumii. USR pentru mediu a realizat un policy paper comprehensiv pe tema incinerării deșeurilor.

Municipiul București, cel mai poluat oraș din România, va deține un incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone/an, potrivit Master Planului pentru sistemul de management integrat la deșeurilor la nivelul Bucureștiului. Măsura vine în contextul în care în România există deja capacitate de incinerare de 1,1 milioane de tone de deșeuri în 7 fabrici de ciment, unele dintre ele situându-se la distanțe rezonabile față de București.

Metoda incinerării, promovată de Ministerul Mediului, Primăria Municipiului București, dar și alte autorități locale, nu este o soluție la criza deșeurilor din România. Piramida deșeurilor arată foarte clar că punctul de pornire într-un sistem coerent de management al deșeurilor este prevenirea generării de deșeuri, colectarea separată și reciclarea, incinerarea fiind o metodă de eliminare controversată la nivel internațional.

“Anul trecut când am mers timp de șase luni pe teren pentru a evalua situația managementului deșeurilor din țara noastră, mi-am dat seama că suntem într-o criză cauzată de lipsa viziunii și implementarea de soluții pe termen scurt. Cred că ar trebui să schimbăm direcția și să ne întoarcem la lucrurile care funcționează și să construim un sistem coerent de gestionare a deșeurilor. Asta nu se face prin incinerare, o metodă scumpă, ineficientă și poluantă, ci prin reducerea deșeurilor, colectare separată și reciclare”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

“Toți specialiștii cu care am vorbit până acum ne-au spus același lucru: construirea de incineratoare ne dă cu mulți pași înapoi în gestionarea deșeurilor. Adevărata cale este colectarea separată, dar pare că ne îndepărtăm tot mai mult de ea construind incineratoare care trebuie hrănite nonstop cu deșeuri, fără să ținem cont de faptul că noi trebuie să reducem cantitatea de deșeuri”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.

De ce nu susținem incinerarea:

– Așa cum ne îndeamnă UE, e nevoie de o evaluare a cantității de deșeuri disponibile pentru incinerare pe următorii 20-30 de ani cât e durata de viață a unui incinerator, pentru a stabili dacă pe măsură ce se ating țintele de reciclare, mai există “combustibil” pentru incineratoare.

– Emisiile rezultate în urma procesului de ardere a deșeurilor ar pune în pericol sănătatea oamenilor.
Tehnologia de incinerare este costisitoare și nu își dovedește rentabilitatea pe parcursul duratei de funcționare întrucât cantitatea de deșeuri va fi tot mai limitată datorită obiectivelor de colectare separată și reciclare, ceea ce va duce inevitabil la importuri de deșeuri din alte state.

– Capacitatea de co-incinerare actuală este suficientă pentru cantitatea de deșeuri generată.
“Hrănirea” incineratoarelor cu deșeuri va duce la devierea deșeurilor de la reciclare și va slăbi sistemul de colectare și reciclare.

– Există tipuri de tehnologii avansate – biologice, mecanice, chimice – care merită investigate. Printre alternative se numără stații de tipul MRBT, biodigestoare, compost.

Policy paper-ul elaborat de USR pentru mediu conține și o serie de studii de caz din alte țări care au avut experiențe cu tehnologia de incinerare. Citește aici – PolicyBrief-Incinerare