PSD și ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora

PSD și ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora

Prima ședință a Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 26 mai a confirmat ceea ce USR a susținut încă de la început și anume că PSD și ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora, dar vor să folosească în interes de partid resursele Parlamentului pentru a-și susține discursurile despre „fraudarea” alegerilor. Alegeri pe care, de altfel, chiar PSD și ALDE le-au organizat.

Reprezentanții USR în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai – senatorul Silvia Dinică și deputatul Nicolae Daniel Popescu – au propus în prima ședință a structurii prezidate de ex-ministrul Lia Olguța Vasilescu (PSD) completarea obiectivelor Comisiei cu puncte care vizează exclusiv îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din Diaspora.

Concret, USR a vrut ca această structură parlamentară de anchetă să afle și:

  1. Circumstanțele în care a fost stabilit în străinătate un număr de secții de votare ce s-a dovedit a fi insuficient;
  2. Responsabilii pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din Diaspora;
  3. În ce măsură observatorii de la secții au acordat asistența necesară alegătorilor pentru a fi îndrumați spre alte secții de votare;
  4. De ce nu s-a prelungit programul de votare la secțiile cu probleme din Diaspora.

Toate cele patru propuneri de amendare a obiectivelor Comisiei au fost respinse, prin vot, de coaliția PSD-ALDE.

A fost admisă doar propunerea USR ca ședințele și audierile din comisie să fie transmise în direct, iar reprezentanții mass-media să aibă acces la dezbateri.

Audierile în comisie nu au debutat cu reprezentanții instituțiilor publice abilitate să facă lumină în privința organizării procesului de votare, ci cu două persoane care au prezentat pe Facebook posibile nereguli înregistrate pe 26 mai. Chiar și așa, reprezentanții PSD din comisie, în frunte cu deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, nu le-au permis acestora să răspundă la toate întrebările opoziției.

„PSD și ALDE caută să se justifice, în orice mod, în fața electoratului lor pentru faptul că au pierdut alegerile din 26 mai. Dacă tot aveau probe că ar fi fost fraudate alegerile pe care chiar ei le-au organizat, de ce nu au solicitat anularea alegerilor pentru fraudă electorală? Este cumva tocmai datorită faptului că nu pot motiva temeinic și nu pot documenta prin dovezi această situație pe care o reclamă și tot ei o anchetează? Cu alte cuvinte, PSD-ALDE centrează, dă și cu capul, și acuză că mingea e afară din joc”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu.