Regulamentul de acordare a controversatului Premiu „Mihai Eminescu” de la Botoșani, în dezbatere publică

Regulamentul de acordare a controversatului Premiu „Mihai Eminescu” de la Botoșani, în dezbatere publică

În urma revoltei din lumea literară și a demersurilor realizate de către Senatorul USR Dan Lungu, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Botoșani au decis întocmirea și asumarea unui Regulament al premiului, publicând un proiect de hotărâre în acest sens. În acest moment, proiectul Regulamentului de Acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia se află în dezbatere publică pe website-ul instituției până la finalul lunii iulie, când urmează să fie aprobat de către membrii Consiliului Local. Autoritățile botoșănene invită persoanele fizice sau juridice interesate să înainteze propuneri, sugestii sau opinii pentru îmbunătățirea regulamentului.

Acest lucru este urmarea faptului că la începutul anului 2019, în jurul acordării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, oferit în baza regulamentului respectiv, au apărut diverse controverse. Mulți reprezentanți ai lumii literare s-au arătat nemulțumiți de faptul că deși juriul l-a desemnat câștigător pe poetul Constantin Abăluță, din pricina faptului că acesta nu a reușit să ajungă la Botoșani pentru a participa la ceremonia de decernare, premiul i-a fost retras și redirecționat în cele din urmă către poetul Liviu Ioan Stoiciu. Ba mai mult, odată cu prima desemnare a juriului, a fost livrată în contul lui Constantin Abăluță și suma de 35.000 de lei, valoarea premiului, bani pe care acesta a fost obligat în cele din urmă să-i returneze în regim de urgență, pentru a ajunge în posesia celui de-al doilea preferat al juriului. La momentul acela, organizatorii au invocat prevederile unui regulament pentru a-și justifica decizia, regulament care a fost făcut public însă numai după solicitarea informațiilor pe baza Legii 544/2001.

Ulterior, Primăria Municipiului Botoșani și membrii Consiliului Local s-au arătat deschiși spre colaborarea cu Senatorul USR Dan Lungu pentru îmbunătățirea Regulamentului, acesta din urmă devenind subiectul actualei consultări publice. „Mă bucur că Primăria și Consiliul Local Botoșani vor să pună ordine în chestiunea Premiului Eminescu. Așa este normal, ca, în calitate de finanțator principal, Consiliul Local să asume prin vot un regulament de acordare a premiului, care să fie public, nu pitit în umbra unui sertar privat. Proiectul de regulament este pus acum în dezbatere publică. Salut faptul că boala sau alt caz de forță majoră nu mai reprezintă un impediment pentru a lua premiul, așa cum s-a întâmplat, în chip rușinos, anul trecut. Cum proiectul se află în dezbatere pentru a fi îmbunătățit, invit scriitorii, managerii culturali sau oricine dorește să vină cu observații și propuneri. Eu însumi voi veni cu o serie de amendamente, pentru că lucrurile sunt perfectibile. Mă refer la mecanisme de urmărire a transparenței jurizării, reducerea improvizației la nivel de procedură, comunicarea publică și în timp util a pașilor parcurși, etc”, a declarat Senatorul USR Dan Lungu.

Totodată, acesta a menționat și faptul că trebuie prevăzut în regulament un set de condiții privind calitatea organizării, creșterea impactului evenimentului și multiplicarea ecourilor mediatice la nivel național și internațional. „Consider, de pildă, inacceptabil că un ditamai premiul nu are o pagină web, un site pe care să poți vedea laureații de până acum, ecourile de presă și nu în ultimul rând Regulamentul premiului”, a mai adăugat Senatorul USR.

Regulamentul actual poate fi consultat accesând link-ul următor: https://www.primariabt.ro/L52/2019/operaomnia.pdf