USR a votat împotriva sporirii puterilor Poliției și Jandarmeriei, dorită de Carmen Dan și PSD

USR a votat împotriva sporirii puterilor Poliției și Jandarmeriei, dorită de Carmen Dan și PSD

În ciuda demersurilor deputaților USR membri în Comisia juridică, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, votat în această sesiune extraordinară de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, conține, în continuare, numeroase prevederi nocive. USR consideră că toate aceste prevederi vor fi folosite de organele de forță pentru a comite noi abuzuri față de românii care îndrăznesc să critice, pașnic, politica dezastruoasă a PSD și a aliaților acestuia.

Să nu uităm nicio clipă de unde vine acest proiect, de la patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanților pașnici, Carmen Dan. Carmen Dan a inițiat proiectul anul trecut și și-a dorit foarte mult întărirea acestor organe de forță ale statului român. Proiectul, așa cum a rezultat el din dezbaterile în Parlament, are o parte bună, pentru că aduce unele clarificări, dar conține și prevederi toxice, dând polițiștilor posibilitatea, în mod explicit, să folosească forța împotriva unor persoane pașnice. Noi am spus că este inacceptabil – și am formulat amendamente în acest sens – să se poată folosi violența fizică împotriva unei persoane pașnice, care nu face nimic, doar refuză să părăsească zona. Acele persoane trebuie ridicate fără a le provoca suferințe fizice, fără a fi gazați, fără a fi loviți cu bastoanele, picioarele, etc. Singurele excepții acceptate ar fi fost când protestatarul este violent și când încearcă să se sustragă controlului. Din păcate, amendamentele noastre nu au fost acceptate”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege crește fără justificare și cuantumul maxim al amenzii pe care polițiștii o pot da persoanei care refuză să se legitimeze sau care nu deține un act de identificare. Practic, amenzile ar urma să se tripleze, de la 500 de lei la 1.500 de lei.

Nu în ultimul rând, proiectul nu doar că nu reduce perioada pentru care o persoană poate fi reținută administrativ, la secția de Poliție, așa cum a propus USR, dar, la propunerea UDMR, nu mai precizează un maxim pentru perioada reținerii. În text, prin votul coaliției PSD-ALDE, susținută de UDMR, apare doar că persoana va fi eliberată „de îndată”, fără ca această noțiune să fie definită.

USR consideră că există riscul ca „de îndată” să fie interpretat de forțele de ordine în așa fel încât protestatarii să fie abuzați și intimidați prin reținerea lor la secția de Poliție mult peste perioada necesară identificării și verificării situației de fapt.

Proiectul de lege, revăzut marți în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a fost programat a fi adoptat în ședința de miercuri a plenului, fiind introdus la începutul ordinii de zi. De altfel, în ultimele două săptămâni, coaliția PSD-ALDE, cu sprijinul aliaților de la UDMR, a încercat în mai multe rânduri să urgenteze aprobarea proiectului de lege, după ce el a fost adoptat tacit de Senat.

Deputații USR au votat vota „împotriva” proiectului de lege inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan.

Uniunea Salvați România va ataca proiectul la Curtea Constituțională.