USR lansează un îndemn la aplanarea situației de criză din Georgia

USR lansează un îndemn la aplanarea situației de criză din Georgia

Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea cu privire la desfășurarea evenimentelor din Georgia și lansează un îndemn la aplanarea de urgență a situației de criză prin responsabilitate din partea tuturor actorilor implicați. 

”Protestele din Tbilisi demonstrează faptul că vocea străzii trebuie ascultată și că peste tot în jurul nostru asistăm la o deșteptare a conștiinței civice a cetățenilor. Georgia are nevoie de sprijin pentru articularea ireversibilă a unui parcurs european și euro-atlantic și pentru reforme profunde și democratice. Uniunea Europeană și NATO trebuie să se poziționeze explicit pentru respectarea vocii cetățenilor, pentru reforme structurale care să așeze Georgia ireversibil pe calea europeană și pentru susținerea partenerilor georgieni în fața acțiunilor de intimidare promovate de Federația Rusă. Totodată, lansăm un apel cât se poate de ferm la calm și la detensionarea situației la care să achieseze rapid Federația Rusă”, a transmis președintele USR, Dan Barna. 

”Ceea ce se întâmplă în Georgia este un fel de 10 august de la noi, dar care dă o lecție clasei politice din România prin modul în care autoritățile georgiene reacționează. Președintele Parlamentului din Georgia și-a dat demisia la cererea străzii, iar Guvernul a anunțat modificări esențiale în Legea electorală, tot la îndemnul cetățenilor. Pe de altă parte, actul de sfidare al deputatului rus nu ar fi trebuit sub nicio formă dublat de o decizie conflictuală a Moscovei. Suspendarea traficului aerian dintre cele două țări de către Federația Rusă este o acțiune pripită și neconformă cu idealurile păcii și colaborării. Îndemnăm la încetarea provocărilor și acțiunilor iritante și intimidante din partea Federatiei Ruse la adresa Georgiei și la o reacție puternică din partea UE și NATO”, a adăugat și senatorul USR, Radu Mihail.

Reamintim că săptămâna trecută au izbucnit o serie de proteste din partea cetățenilor georgieni împotriva unui act de sfidare din partea unui deputat al Federației Ruse care a ales să vorbească în limba rusă de la tribuna Parlamentului georgian.

Protestele au escaladat, fiind întâmpinate cu violență de către autorități și treptat și-au diversificat cerințele adresate Guvernului oligarhic instalat la Tbilisi în 2012. Ca răspuns la cerințele străzii, președintele Parlamentului Georgiei a demisionat, iar Guvernul a anunțat o reformă a legii electorale.