Comisia specială de reformă electorală, consens asupra modificărilor propuse de USR

În Comisia specială de reformă electorală pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală, reunită pe 25 iunie, s-a dezbătut modificarea Legii alegerii președintelui României pentru a facilita votul cetățenilor în Diaspora.

USR transmite că în următoarele două zile, pe 26 și 27 mai, vor urma dezbateri și votarea amendamentelor propuse de partidele politice, și AEP, cu privire la trei teme majore, printre care și propunerile USR:

1. extinderea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale;
  2. votul anticipat în secții;
  3. îmbunătățirea tehnică a desfășurării votului, inclusiv prelungirea programului de votare în cazuri excepționale.

“La prima vedere, propunerea Autorității Electorale permanente include și unele elemente propuse de cetățenii români din Diaspora, în cadrul întâlnirilor din inițiativa #stopcozilavot. Optimizarea timpului pe care alegătorii îl petrec în secția de votare sau de oferirea unei puteri reale de decizie președintelui secției de votare pentru a prelungi programul în secții atunci când situația o impune sunt extrem de importante. Vom continua să promovăm propunerile venite de la românii din Diaspora pentru modernizarea sistemului de vot, astfel încât ele se regăsească în proiectul de lege”, spune senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

De asemenea, Parlamentul a adoptat calendarul ședinței extraordinare între 1-5 iulie pentru a putea vota îmbunătățirile aduse legislației electorale.