Parlamentul va adopta, la cererea USR, o declarație cu privire la situația din Republica Moldova

Parlamentul va adopta, la cererea USR, o declarație cu privire la situația din Republica Moldova

Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România au solicitat conducerii Senatului și Camerei Deputaților dezbaterea de urgență a situației de criză din Republica Moldova și adoptarea cât mai rapidă a unei declarații pe acest subiect.

România trebuie cât mai rapid să se ralieze oficial poziției Uniunii Europene exprimate prin vocea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și prin comunicatele Serviciului European de Acțiune Externă.

Am solicitat ca Senatul și Camera Deputaților să dezbată, în ședință comună, situația tensionată din Republica Moldova și să adopte o declarație. S-a votat acest lucru și urmează ca cele două comisii de politică externă să se reunească și să propună un proiect de declarație. Credem că este o victorie că am obținut acest lucru, deoarece Parlamentul este un for care trebuie să aibă o poziție pe situația din Republica Moldova”, a declarat Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Deși solicitarea USR a fost adoptată în Biroul Permanent reunit, PSD și ALDE nu au înțeles urgența declarației și au amânat pentru săptămâna viitoare dezbaterea.

USR consideră că actuala conducere a Parlamentului nu înțelege necesitatea unei poziții oficiale cât mai rapide a Legislativului pe un subiect care este nu doar important și sensibil, ci riscă și să pună România în poziții contradictorii cu partenerii externi, ținând cont de declarațiile ambigue și neinspirate venite din partea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

„Parcursul pro-european la care noul guvern al Republicii Moldova s-a angajat are nevoie de susținerea noastră, a tuturor. Considerăm că este important ca România, prin forul ei legislativ, să sprijine tranziția pașnică asigurată de guvernul Maia Sandu în conformitate cu voința alegătorilor și deciziile adoptate în noul Parlament de la Chișinău”, a explicat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare din Senat.