Proiectul USR privind votul electronic intră în dezbatere parlamentară

Proiectul USR privind votul electronic intră în dezbatere parlamentară

Proiectul USR privind votul electronic L244/2019 este pe ordinea de de zi a Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării (ora 10:00), a Comisiei pentru Administrație Publică (ora 13:30), urmând ca miercuri, 12 iunie 2019 inițiativa legislativă să fie pe ordinea de zi a Comisiei pentru Comunicațiii și Tehnologia Informației. Comisia Juridică din Senat nu a programat încă dezbaterea proiectului de lege al USR privind votul electronic.

Scopul principal al propunerii legislative a USR este acela de a rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă cetățenii români din țară și din Diaspora, probleme la care sistemul de vot clasic nu are încă răspunsuri. Votul electronic la distanță se poate exercita prin intermediul unei aplicații care se descarcă pe terminalul de telefon/calculator/tabletă al votantului, aplicație ce poate fi preluată de pe un browser asigurat de către Autoritatea Electorală Permanentă.

”Acesta este un proiect vital pentru asigurarea procesului democratic în Romania. Eu voi susține acest proiect precum și cele 25 de amendamente depuse în urma feed-back-ului primit de la deputerea proiectului și până acum, la toate comisiile. Aceste amendamente vor pune în concordanță proiectul legislativ cu recomandările primite de la Consiliul Legislativ”, spune Senatorul USR Nicu Fălcoi, membru al clusterului de reformă electorală al USR și unul dintre inițiatorii proiectului.

USR subliniază în proiectul de lege că urgența proiectului este dată de realitatea faptului că sunt peste 3 milioane de români sunt plecați la muncă sau la studii în străinătate, iar deplasarea în alte localități, unde se află consulate sau ambasade, pentru a vota este costisitoare, dacă nu chiar imposibilă. Pe de altă parte, Statul român este nevoit să cheltuiască în plus pentru a asigura funcționarea acestor secții de votare la standardele celor din țară, și cetățenii români trebuie să investească timp și bani pentru deplasarea la reprezentanțele consulare pentru a-și exercita un drept fundamental. În plus, tinerii care studiază în alte localități decât cele de domiciliu reprezintă o altă categorie de alegători care întâmpină dificultăți în ceea ce privește distanța ce trebuie parcursă pentru a-și exercita dreptul la vot.

Implementarea votului electronic la distanță reprezintă un pas firesc pentru România deoarece utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor în procesul electoral este în continuă creștere în lumea întreagă.