USR s-a opus adoptării propunerii legislative depusă de Liviu Pleșoianu, care ar fi îngrădit activitățile ONG-urilor

USR s-a opus adoptării propunerii legislative depusă de Liviu Pleșoianu, care ar fi îngrădit activitățile ONG-urilor

Grupul senatorilor USR a votat, azi, împotriva raportului Comisiei Juridice de admitere a inițiativei legislative a deputatului PSD Liviu Pleșoianu care prevede îngrădirea activităților ONG-urilor.

”Propunerea lui Liviu Pleșoianu reprezintă o nouă prigoană pornită de PSD împotriva societății civile. PSD-ului îi este frică de societatea civilă. Îi este frică de oamenii și de organizațiile care au menținut viu spiritul civic și democrația în România. De doi ani jumătate, PSD a împovărat administrativ societatea civilă, i-a îngreunat accesul la finanțare, a gazat-o. Sunt apucături autoritariste ce amintesc de măsuri similare luate în Ungaria sau Turcia împotriva vocilor critice cu guvernele din acele țări. USR a votat împotriva acestei legi. Dacă ea trece, prin absurd, de Camera Deputaților, o vom ataca la CCR”, spune senatoarea USR Florina Presadă.

Comisia Juridică a Senatului a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative a deputatului PSD Liviu Pleșoianu, ignorând avizul negativ al Comisiei pentru Drepturilor Omului din Senat. Propunerea introduce criterii noi de dizolvare a unei asociații sau fundații, criterii care sunt deja reglementate în Codul Penal sau alte legi, fapt a fost menționat în punctul de vedere al Guvernului și în cel al Consiliului Economic și Social. Raportul Comisiei Juridice a fost adoptat 32 de voturi pentru, 25 împotriva și 3 abțineri.

„Legea e inițiată de pesedistul Liviu Pleșoianu și copiază modelul lui Putin și Viktor Orban prin care atacă societatea civilă independentă, amenințând cu scoaterea în afara legii acele ong-uri care li se pare lor că nu cântă în strună politicii partidului-hazna. Dacă legea trece în aceeași formă și de Camera Deputaților, atunci ONG-urile vor putea fi desființate pe motive absurde, cum ar fi că urmăresc alt scop decât cel pentru care s-au înființat sau că „promovează discursul instigator la ură”. Este atât de vag că poți șantaja și amenința orice ONG care are critici la adresa puterii”, a conchis senatorul Vlad Alexandrescu.