USR, discuții cu Klaus Iohannis la Cotroceni. #FaraPenali, parte din reforma constituțională

USR, discuții cu Klaus Iohannis la Cotroceni. #FaraPenali, parte din reforma constituțională

Președintele Klaus Iohannis a chemat, marți, la consultări toate partidele politice în urma votului referendumului de pe 26 mai. Delegația USR a confirmat susținerea pentru reforma constituțională și electorală, dar și pentru referendumul Fără Penali în Funcții Publice, așteptat de 1 milion de cetățeni. Pe lângă subiectul referendumului, parlamentarii USR au discutat cu președintele Klaus Iohannis și despre propunerea opoziției, la sugestia societății civile, pentru Avocatul Poporului.

Delegația USR prezentă la Cotroceni a fost formată din președintele USR Dan Barna; Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților; Silviu Dehelean, secretarul Camerei Deputaților din partea grupului USR și membru în Comisia Juridică; George Edward Dircă, președintele comisiei pentru Constituționalitate din Senat; Ionuț Moșteanu, vice-președinte USR.

Mesajul USR a fost pentru susținerea unei Românii europene!

Redăm declarațiile președintelui Dan Barna în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis:

  • Am avut o discutie cu președintele Klau Iohannis privind modul în care rezultatele referendumului din 26 mai pot deveni realitate. Am prezentat și puncte de vedere ale USR și ale Alianței 2020 USR PLUS. Am vorbit despre reforma constituțională, care ar trebui să fie puțin mai largă. Președintele a fost de acord că FărăPenali ar trebui să facă parte din această schimbare. A strâns 1 milion de semnături și a trecut de CCR, este o inițiativă legitimă și morală.
  • Am încercat să analizăm și calendarul perioadei următoare și pe marginea moțiunii de cenzură pe care Opoziția o va depune săptămâna viitoare. USR și Alianța 2020 USR PLUS vor rămâne ferme în apărarea statului de drept și a acestor decizii pe care cetățenii și le doresc ca urmare a referendumurilor. Vom continua să avem aceeași poziție consecventă și, din această perspectivă, ne dorim ca Legile Justiției și Codurile să revină la Parlament și să le aliniem recomandărilor Comisiei de la Veneția și legislația penală europeană în care statul și cetățenii sunt respectați și justiția funcționează independent.
  • Sunt șanse ca moțiunea să treacă sau să nu treacă. În cazul în care va trece, va fi un guvern interimar sau un nou guvern. Ce s-ar întâmpla cu majoritatea actuală, i-am transmis și președintelui pozitia noastră, este foarte dificil pentru orice guvern în PSD să funcționeze cu această majoritate parlamentară. Considerăm că alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate pentru România, pentru că orice altă variantă nu face decât să ne țină captivi unei majorități care nu mai funcționează pentru România.
  • USR susține orice variantă de guvern, pe acele principii și priorități pe care le-am menționat: inițiativa Fără Penali, eleiminarea pensiilor speciale, cu excepția militarilor și magistraților, alegeri în două tururi, corectarea/abrogarea OUG114, căci alungăm companiile din țară prin ea.
  • Susținem orice variantă de guvern nonPSD care și-ar asume acest obiective, i-am susține la nivel parlamentar. Eu sunt optimist din punctul acesta de vedere, șansele ca înainte de alegeri să se întâmple acest lucru sunt destul de mici, tocmai de aceea revizuirea Constituției trebuie să fie o prioritate.
  • Colegii mei i-au transmis președintelui că este pentru noi o prioritate ca această inițiativă (Fără Penali în Funcții Publice) să se regăsească în orice variantă de revizuire și ar fi un element de igienă morală pentru societatea românească în momentul în care am avea aceasta completând articolul 37 din Constituție. A fost explicit favorabil la inițiativa FărăPenali și ne-a spus că o lărgire pe alte subiecte legate de alte instituții, reforma CCR, pentru că s-ar obține mai greu consensul parlamentar, dar strict pe FărăPenali, a fost de acord și ne-a spus explicit că susține această revizuire punctuală.
  • USR își va asuma guvernarea în momentul în care vom avea o validare a electoratului pentru o nouă componență a Parlamentului. Și vă spun asta după ce am discutat foarte mult cu electoratul nostru, este total nerealist să credem că un alt guvern poate funcționa cu această majoritate parlamentară.
  • În momentele critice, am arătat că USR a avut maturitatea de a se trage pentru a avea unicul candidat comun al Opoziției. Am arătat că avem înțelepciunea și forța politică să luăm deciziile necesare pentru a guverna și a ne implica responsabil în ceea ce înseamnă rolul politic al USR. Deci din această perspectivă, în urma unor alegeri aniticpate sau alegeri la termen, dacă prin decizia electoratului să avem o decizie de colaborare cu PNL, lucrurile vor funcționa foarte bine, sunt convins de asta.
  • Am mai discutat cu președintele și despre propunerea USR de numire a lui Peter Kovacs în rolul de Avocat al Poporului. Coagulăm în acest moment o susținere parlamentară destul de mare pentru domnul Kovacs, PNL e de acord, UDMR e de acord. Vom avea discuții și cu domnul Ponta. Dacă PSD ar accepta-o, ar arăta un semn de întoarcere spre normalitate. Credem că putem colabora foarte bine cu partidele din opoziție pe deciziile foarte importante.
  • Dacă susținerea lui Kovacs ar arăta un semn de normalitate, ordonanța de ieri arată că PSD a rămas în aceeași logică a ordonanței de urgență de la șold în care dacă un baron spune “Am eu un baron care este în relații bune, hai să dăm noi o ordonanță ca lumea să ne voteze”, arată disperarea baronilor PSD că în urma rezultatului alegerilor noile consilii locale și județene ar fi compuse din consilileri USR-PLUS și PNL, și-atunci este intenția de a se întoarce la alegerea uninominală sperând că oamenii nu s-au prins. Sunt într-o eroare, pentru că vom avea consilieri USR-PLUS pentru că oamenii vor vota și aceeași oameni nu vor mai vota baroni PSD. Iar ideea că se folosește din nou abuziv ideea ordonanței, care era urgența ca domnul Oprișan să se asigure că va fi votat de oamenii din județ? Arată un PSD disperat, care încearcă să găsească un mod să-ți securizeze voturile pe care nu le mai au.
  • Vorbeam după alegerile parlamentare, dacă va fi necesar să avem o coaliție din care să guvernăm, vom sta la masă pentru a lua o decizie. Dincolo de asta, președintele a transmis același mesaj de colaborare și coordonare a partidelor de Opoziție, pe care de altfel l-a transmis și public după alegerile din 26 mai.
  • La unicameral încă avem discuții, la 300 de parlamentari, aceasta se va afla în programul de guvernare a USR. Vom avea discuții și în cadrul alianței USR-PLUS și în momentul în care ajungem la referendum și acest subiect va fi abordat.