Victorie USR pentru mediu! Romsilva, amendată în urma demersurilor senatorului Mihai Goțiu

Victorie USR pentru mediu! Romsilva, amendată în urma demersurilor senatorului Mihai Goțiu

RNP Romsilva a fost amendată în urma demersurilor senatorului USR Mihai Goțiu pentru neîndeplinirea obligațiilor legale privitoare la exploatările de păduri din Situl Natura 2000 Defileul Mureșului (în județul Hunedoara), se arată într-un răspuns oficial primit, ieri (luni, 3 iunie), de la Ministerul Mediului.

Tot ieri, Mihai Goțiu a depus o interpelare legată de exploatările din Parcul Natural Munții Apuseni, zona Padiș, care au stârnit iritare publică săptămâna trecută. În interpelare, acesta a solicitat și realizarea unei Liste Negre a firmelor care încalcă regulile și normele de tăiere a pădurilor, în bază căreia să le fie interzis să mai facă exploatări forestiere.

”Sesizările, pe care le primesc de peste tot de prin țară prezintă un tablou al unei iresponsabilități uriașe față de păduri și ariile naturale protejate din România. Distrugerile au două cauze majore. Pe de o parte, sunt lăcomia și încălcarea flagrantă a legii atunci când se eliberează abuziv autorizații de exploatare în zone în care acest lucru este interzis. Distrugerile pe care le-am văzut în Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului, Cheile Nerei – Beușnița și Domogled – Valea Cernei sunt revoltătoare. Pe de altă parte, chiar și atunci când actele de punere în valoare au temei legal, modul de exploatare este barbar, cu încălcarea normelor și regulamentelor silvice și pentru protecția mediului”, a declarat senatorul USR.

În cazul documentat de Mihai Goțiu, în luna aprilie, în județul Hunedoara, în Situl Natura 2000 Defileul Mureșului, controlul dispus, ulterior, de Ministerul Mediului a constatat că RNP Romsilva – DS Hunedoara – OS Ilia ”a uitat” să informeze firma care exploata care sunt condițiile specifice pentru tăierile de păduri în aria naturală protejată. Potrivit răspunsului Ministerului, a fost amendată atât Romsilva, cât și firma care a tăiat pădurea. În cazul făcut public, săptămâna trecută, în Padiș, primele controale anunțate de Garda de Mediu par să indice o situație similară – extragerea unor copaci doborâți de vânt într-un mod care a cauzat noi distrugeri într-o zonă cu protecție ridicată a Parcului Natural Munții Apuseni.

”Nu e vorba de cazuri singulare, ci de o situație generalizată, scăpată de sub control. Peste tot, dar absolut peste tot pe unde am ajuns, fie că e vorba de exploatări în arii naturale protejate, fie în păduri de producție am văzut și documentat același lucru. Drumurile pentru scosul copacilor sunt neînchise după exploatare, fapt care generează eroziuni grave ale solului și sunt o cauză importantă a colmatării cursurilor de apă și a inundațiilor. Deșeuri abandonate în pădure, de la pet-uri, bidoane de ulei goale, mormane de cutii de conserve consumate la cauciucuri de tractor și cabluri de oțel contorsionate. Albii de râuri distruse, pentru că e mai simplu să târăști buștenii prin ele, în urma TAF-urilor, fapt care afectează grav toată biodiversitatea acestora. Copaci sănătoși, neprotejați, loviți în timpul exploatărilor, pretext taman bun să fie tăiați și aceștia, mai apoi. Fiecare detaliu de acest tip, luat în parte, pare minor. Când vezi, însă, imaginea de ansamblu, și înțelegi dimensiunea cumulată a distrugerilor, te cutremuri. Fără măsuri drastice, în câțiva ani ariile naturale din România vor mai exista doar pe hârtie”, a explicat senatorul USR.

În interpelarea adresată Ministerului Mediului și Ministerului Apelor și Pădurilor, în cazul Padiș, Mihai Goțiu a solicitat și alcătuirea unei Liste Negre a firmelor care încalcă normele și regulamentele de exploatare forestieră. ”Dincolo de amenzi, la a doua sau maxim la a treia abatere, aceste firme ar trebui să-și piardă dreptul de a mai exploata păduri, la fel și firmele care au asociați sau administratori ai unor societăți ajunse pe Lista Neagră. E nevoie și de o înăsprire a sancțiunilor disciplinare, mergând, gradat, până la desfacerea contractelor de muncă pentru angajații ocoalelor silvice și inspectorii Gărzilor de Mediu și Forestieră care nu-și îndeplinesc atribuțiile. Cine nu înțelege valoarea pădurilor și a ariilor naturale protejate, nu mai are ce să caute în ele”, a mai spus senatorul USR.

De când e senator, Mihai Goțiu și colaboratorii lui de la Cabinetul parlamentar au făcut numeroase documentări pe teren legate de tăierile de păduri, atât în arii naturale protejate, cât și în păduri de producție. Controalele efectuate la solicitarea lui, de către Ministerele Mediului, respectiv Apelor și Pădurilor și a instituțiilor din subordinea acestora au confirmat distrugerile și hoțiile, au fost date amenzi, au fost confiscate cantități de lemn exploatate fără acte și au fost deschise mai multe dosare de cercetare penală. La inițiativa lui Mihai Goțiu, Comisia pentru combaterea corupției, cercetarea abuzurilor și petiții din Senat a deschis o anchetă legată de distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului sub administrarea Romsilva, anchetă aflată în desfășurare.